Протестите срещу промените в закона за Черноморието продължават © Георги

...
Протестите срещу промените в закона за Черноморието продължават © Георги
Коментари Харесай

Екоорганизации искат от президента вето на ограниченията за диво къмпингуване

Протестите против измененията в закона за Черноморието не престават

© Георги Кожухаров Организациите обединени в група " Бетономорие " желаят президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху измененията в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Те бяха признати дефинитивно на второ четене предходната седмица от Народното събрание и плануват рестриктивни регулации за дивото къмпингуване. Разполагането на палатки, кемпери и каравани ще може да се случва в зона А и Б единствено на избрани места, които ще са отвън територията на плажовете, дюните и къмпингите. Кои тъкмо ще са тези места ще се дефинира в някакъв предстоящ миг. Въпросните места, разрешени за къмпингуване, няка да са в една и съща категория с формалните къмпинги.

Промените плануват с санкция от 500 до 1000 лева да се санкционира и разполагането на плажни такъми, палатки, кемпери и каравани върху другите типове дюни.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Промените доведоха до митинги, като в този момент от група " Бетономорие " желаят среща с президента. Според екоорганизациите измененията са в несъгласие с конституцията и лимитират правото на жителите на свободно напредване, като на процедура не разрешават палатките, кемперите и караваните.

И още ограничавания

Законопроектът лимитира правото на физическите лица по Черноморското крайбрежие да ръководят земите, горите или урбанизираните си парцели, единствено след нова неразбираема категоризация, считат още от група " Бетономорие ". Според тях новото законодателство основава условия централните и локални управляващи по свое убеждение и без ясни правила да санкционират туристи и притежатели.
На процедура не се основава устойчива регулация против увреждането и замърсяването, а " по неприемлив класов принцип авансово уличава къмпинг–културата като единствен извършител на законността по Черноморието ".

От организацията считат още и че законопроектът нарушава конституционните отговорности на страната да обезпечи поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма повърхност - зараждащите се дюни, които неразбираемо са изключени от регламента.

И още неясноти и забрани

От Асоциацията на парковете в България също внасят обосновано мнение за несъгласие върху членове от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

В прорез с конституционния принцип на правовата страна мнението акцентира, че в ЗУЧК съществува само определение на пясъчни дюни, а не другите типове дюни. " Липсата на изясненост къде жителите и юридическите лица ще бъдат глобявани и глобени и къде не прави текста неразбираем и неакуратен, оставяйки необятно поле за разнообразни и спорни тълкувания и използване ", написа в мнението.

Асоциацията на парковете смята, че законодателят, ограничавайки средствата за напредване в обсега на Черноморското крайбрежие, като изключва кемперите и караваните, нарушава правилото за свободно напредване на територията на страната, залегнал в конституцията, като това право може да се ограничи единствено на учредения за отбрана на националната сигурност, националното здраве и правата и свободите на други жители.

" Със възбраната на слагането на палатки и шатри на всички места отвън тези, избрани по реда на член 10а, от които категорично са изключени категоризираните къмпинги, законодателят на практика е забранил тяхното потребление и по този метод е нарушил наредбите на член 17 на конституцията, защитаващ правото на частната благосъстоятелност, и член 19 ал.3, задължаващи закона да закриля вложенията и стопанската активност на жителите ", написа в мнението.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР