Протестите на енергетиците и миньорите предизвикаха транспортен хаос и блокади

...
Протестите на енергетиците и миньорите предизвикаха транспортен хаос и блокади
Коментари Харесай

Блокадите на Прохода на републиката и АМ Тракия остават и през нощта

Протестите на енергетиците и миньорите провокираха транспортен безпорядък и блокади на съществени пътища в цялата страна. Към 23 ч. блокирани остават автомагистрала " Тракия " при Стара Загора и Проходът на републиката, съобщи Българска национална телевизия.

МАГИСТРАЛА " ТРАКИЯ "

Напрежението не стихва - към този момент над 15 часа са блокирани и двете платна в региона на 208-ия километър край Стара Загора. Протестиращите взеха решение блокадите да остаат и през нощта макар ниските температури.

 

Хората не останаха удовлетворени от изказванията след изключителното съвещание на кабинета и реагираха остро. Отказаха да изпратят договарящи с държавното управление и на собствен ред поканиха представители на властта да дойдат при тях на място. Засега обаче няма информация такова посещаване да се случи. Призивите на премиера Денков за прекъсване на митингите също не доведоха да спад на напрежението.

Работниците се обърнаха към българите и подчертаха, че митингът им не визира единствено съответни работни места, а целия енергиен бранш, който по думите им, е последният бастион на българската самостоятелност.

ПРОХОД НА РЕПУБЛИКАТА

Проходът на републиката също остава на затворен към този момент 13-и час. Блокирани са и всички обходни направления, поради които се образуваха километрични опашки от тежкотоварни коли. Блокадата ще остане през цялата нощ, на следващия ден ще се взема решение дали ще продължи и по какъв начин ще се работи.

Протестиращите упорстват до 2030 година мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, само че всички проекти да бъдат ясно написано в документ от държавното управление. Другото им искане е откакто проектите за обективен преход се внесат в Европейската комисия, да се организира необятно публично разискване.

 

---

 

Протестиращите не са съгласни с териториалните проекти за обективен преход. Те скандират " Оставка " за държавното управление и споделят, че няма да правят отстъпка от настояванията си. Малко след 18 часа към тях се причисли и втората промяна от Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2.

Хората упорстват работните им места, както и енергийната самостоятелност и непоклатимост на България да бъдат обезпечени.

На блокадата на автомагистрала " Тракия " край Стара Загора недоволните енергетици и миньори отхвърлиха среща, като насочиха покана към властта тя да пристигна на място при тях за диалози.

По-рано през днешния ден на изключително съвещание държавното управление утвърди Териториалните проекти за обективен преход за ориста на въглищните централи и реши да ги изпрати на следващия ден в период до Европейска комисия в Брюксел. В документите ясно е казано, че централите ще работят до 2038 година, разгласи министър председателят Николай Денков и предизвести, че в противоположен случай страната ще загуби милиарди левове.

По-рано протестиращите подвигнаха блокадата на Автомагистрала " Струма " при Дупница, която остана през целия ден и сътвори доста пробреми и усложнения за пътуващите по направлението София-Кулата и назад в петъчния ден. Движението в двете направления по аутобана беше пуснато след 16.30 ч.

В понеделник синдикатите ще разгласят дали и под каква форма митингите ще продължат, сподели Иво Димитров, координатор към КТ " Покрепа " в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

Стотици бяха протестиращите през днешния ден енергетици от Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и мини " Открит въгледобив " по Автомагистрала " Струма ", придвижването беше спряно и в трите ленти и в двете направления. Полицията и жандармерията пренасочваха придвижването по различни трасета.

Протестиращите енергетици и миьори желаят гаранции, че до 2030 година няма да има ангажимент за затваряне на мини и ТЕЦ-ове, нито понижаване на потенциалите им. Това съобщи в " Още от деня " по Българска национална телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От 2030 до 2038 година би трябвало да се разпишат стъпките за затварянето, с цел да могат хората да създадат своя избор - да останат или да изоставен бранша, уточни още той.

" Хората са по улиците и явно това значи, че не одобряват предложенията на управляващите. Има нещо сбъркано в връзката, 2 години и половина се бавиха дейностите макар настояванията на синдикатите. Служебни държавни управления минаха и отпътуваха, нищо не свършиха. Тези месеци също се пропиля време. Хората с съображение са недоволни, не може в 12 без една минута да им се сервира каквото и да било ", разяснява Димитров.

Хората желаят най-малко едномесечно отсрочване на проектите. Обратната оферта от държавното управление е била план на съглашение въз основата на претенции на синдикатите отпреди 10 дни.

" Тогава ние предложихме план на съглашение за обективен преход. Видяхме противоположната оферта, само че декларирахме, че до момента в който хората са по улиците, не можем да водим договаряния, първо би трябвало да се вземе съответно решение, с цел да се върнат хората по домовете си ".

Решението за създаване на индустриални зони във въглищните райони, с които да се компенсират част от работните места Димитров разяснява по този начин:

" Да излезем единствено с някакво предложение за обществен пакет за нас не стига. Трябва да се каже работното място къде е - първо да се сътвори - и в случай че тогава миньорът или енергетикът в действителност не го желае, тогава да му дадем тези 36 работни заплати ".

Димитров напомни, че предходният постоянен кабинет е сложил изискване за 40% понижение на излъчванията от централите до 2026 година, което обаче още не е предоговорено и виси като Дамоклев меч над бранша.

Обекти като " Марица изток " и Бобов дол би трябвало да бъдат обезпечени, с цел да не се срути енергийната система. Една вест в интерес на миньорите е известието, че ще отпаднат плановете за акумулатори по Плана за възобновяване. Това значи, че базова мощ за идващите години ще бъдат точно въглищните централи, акцентира Пламен Димитров.

" Решението на държавното управление за равномерен преход не ни устройва. Радвам се, че един от нашите служащи (депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев), беше при вас в студиото, тъй като всички тези хора – в Министерския съвет и в Народното събрание, са наши служащи – на жителите на България. Те би трябвало да схванат, че най-хубавото за нас е това, което желаеме ние самите, а не това, което те ни споделят. Протестите ни ще продължат ". Това съобщи Димитър Тодоров – федерален секретар на Националната федерация на енергетиците към КНСБ в предаването " Денят онлайн " по NOVA NEWS.

" Българската енергетика е последният бастион на българската самостоятелност. Без българска енергетика ние нямаме национална сигурност. Дори да не е за въпросните 5-6-12 000 работни места, би трябвало целият български народ да разбере, че ще бъдем енергийно подвластни и няма да имаме нашата национална сигурност, тъй като няма да имаме заместващи базови мощности на въглищните централи ", съобщи Тодоров.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР