Протестиращи излязоха на улиците в цяла Франция за четвърти пореден

...
Протестиращи излязоха на улиците в цяла Франция за четвърти пореден
Коментари Харесай

Франция пламна в протести два дни преди забраните за неваксинирани

Протестиращи излязоха на улиците в цяла Франция за четвърти следващ уикенд, недоволни от решението за показване на здравен паспорт за влизане в кафене или за пътешестване с междуградски трен. Решението влиза в действие след два дни, напомня Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Новите правила, подкрепяни от президента Еманюел Макрон, постановат жителите да показват документ за извършен цялостен курс на имунизация против Covid-19, негативен тест или че неотдавна са се възстановили от ковид, с цел да могат да се любуват на нормално рутинни действия.

Макрон, който ще се яви още веднъж на избори за президент идната година, се надява новите правила да насърчат всички французи да се имунизират против Covid-19 и да победят вируса и неговия бързо разпространяващ се вид Делта.

Противниците на това решение, които всеобщо излязоха на улицата през последните седмици, настояват, че разпоредбите засягат гражданските свободи в страна, където се цени самостоятелната независимост.

От понеделник здравната карта ще бъде нужна, в случай че човек желае да се храни на закрито и на тераса в ресторант или да посети кафене. Тя ще бъде наложителна за междуградския превоз, в това число високоскоростните влакове и за вътрешните полети, макар че няма да е нужна за метрото и вътрешноградския превоз.

Пропускът се изисква още от 21 юли за посещаване на културни мероприятия като кина, театри и музеи. Разширяването на неговото използване беше утвърдено от Конституционния съвет на Франция в четвъртък.

Протестиращи се събират на метростанция в покрайнините на Париж за поход към центъра, скандирайки " независимост! " и „ не на здравния пропуск “.

В демонстрацията вземат участие и към този момент преболедували от коронавирус жители, като Александър Фурес, който счита, че казусът със здравния паспорт е детайлът на насила. Освен това съществуват действителни опасения, че потреблението му няма да бъде единствено краткотрайно.

За през днешния ден са планувани и други митинги в разнообразни градове на Франция, в това число Лил и Тулон.

Въпреки че доста от протестиращите са от хората, отказващи да бъдат имунизирани, измежду стачкуващите са и такива с по две дози, които, обаче, възразяват против правилото на здравната карта.

Говорителят на държавното управление Габриел Атал съобщи, че пропускът, който според актуалните правила ще се изисква до 15 ноември, е нужен, с цел да се избегнат спомагателни ограничавания, защото страната се бори с четвъртата вълна от епидемията Covid-19.

„ Това е в допълнение ограничаване, само че е ограничаване, което ще разреши местата да останат отворени “, сподели той, като акцентира, че ще има едноседмичен „ гратисен интервал “ за потребителите и бизнеса, с цел да свикнат с новите правила.

Макрон, който към момента е на отмора в резиденцията си в Южна Франция, през последните дни неведнъж е посещавал известната измежду младежите платформа за обществени медии Tik Tok, с цел да съобщи посланието си.

" Ваксинирайте се. Ваксинирайте се. Ваксинирайте се ", сподели Макрон в последното видео от петък. " Въпросът е да бъдем добър жител... нашата независимост не коства нищо, в случай че заразим нашите другари, съседи или баби и дядовци. Да бъдеш свободен значи да носиш отговорност. "

Всекидневникът „ Le Monde “ заяви, че решението на Макрон да не демонстрира толерантност по отношение на протестиращите крие избрани опасности даже за водач, който наподобява печели дивиденти от борбата с улицата, както по време на митингите на „ жълтите жилетки “ през 2018-2019 година " Това е рискова тактика. Да играеш с улицата е като да играеш с огън ", се споделя в обявата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР