Протестът на земеделските производители беше провокиран от повишената чувствителност, която

...
Протестът на земеделските производители беше провокиран от повишената чувствителност, която
Коментари Харесай

Кирил Вътев бесен: Търговците слагат над 70% на продукти. Липсват закони, Украйна не е проблемът

Протестът на земеделските производители беше предизвикан от нарасналата сензитивност, която се дължи на насъбраните проблеми в продължение на десетилетия. Това изясни министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по Народоосвободителна въстаническа армия.
Само вносът от Украйна няма да реши казуса с цената на продуктите, означи той. Проверка на мляко и млечни артикули демонстрира, че най-големият дял от добавената стойност на продуктите остава в търговеца най-после – до 70 %. Така стоят нещата и с всички останали артикули, уточни той.
Надявам се Украйна доста добре да схваща какъв брой е значимо да имаме добър разговор и да няма напрежение у нас, сподели още той. До края на ноември е контрактувано да няма импорт на слънчоглед от Украйна, заяви министърът.
„ Имаме проблем със сухото мляко от Украйна, обаче справката демонстрира, че има максимален импорт на изсъхнало мляко от Германия и него не можем да спрем. Имаме най-вече импорт на мед и пчелни артикули най-вече от Полша, които най-вероятно са украински, и от Гърция, които най-вероятно са китайски. При този отворен пазар постоянно украински артикули могат да попаднат в европейска страна и да влязат у нас като вътрешнообщностна доставка “, изясни Кирил Вътев.
Според него българското земеделие не е задоволително пазарно насочено. Всеки български производител се бори самичък, а ние се конкурираме с извънредно мощни кооперативи, с мощни земеделски камари, сподели министърът.
В България липсва закон за търговията с земеделски артикули, липсва закон за кооперативите, уточни той. Според него това са ограничения, които би трябвало да се подхващат, с цел да се развива секторът.
„ Една основателна причина за претенциите на земеделските производители е, че Украйна не е част от Европейския съюз и не работи по европейските правила, които в действителност оскъпяват нашата продукция. Нашите земеделци преглеждат това като нелоялна конкуренция и в известна степен е по този начин “, сподели още Кирил Вътев.
Според него няма проблем с качеството на продуктите от Украйна, тъй като има непоколебим надзор. Ние сме го завишили още в резултат на войната, увери Кирил Вътев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР