Протест на таксиметрови шофьори затрудни движението днес по Цариградско шосе

...
Протест на таксиметрови шофьори затрудни движението днес по Цариградско шосе
Коментари Харесай

Протест в жълто в центъра на София

Протест на таксиметрови водачи затрудни придвижването през днешния ден по " Цариградско шосе " и в центъра част на София.

От сектора желаят прекъсване на приложението в интернет на " Такси Максим " поради нелоялна конкуренция. Българският клон на " Максим " е ръководен от руснак, а притежател на капитала му е компания в Доминиканската република. Според уредниците от към година посредством интернет платформа се правят нерегламентирани транспорти на пасажери. Тогава са подадени и първите сигнали до Комисията за защита на конкуренцията, Национална агенция за приходите, прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, уточни Кирил Ризов, ръководител на Сдружение " Съюз такси ":

" За таксиметров транспорт би трябвало да бъдат изпълнени избрани претенции. Трябва да има уверение за регистрация за осъществяване на таксиметров транспорт на пасажери и към него да бъдат вписани коли, които дават отговор на избрани изискания, с цел да бъдат вписани. Трябва да има позволение от съответната община за подобен транспорт. Такси " Максим " имат уверение за регистрация, към което са вписани два броя коли. Фирмата е вписана в Пловдив, само че няма позволение от община. От лятото на предходната година за този проблем се работи. Водачите никой не ги знае на какви условия дават отговор. За потребителите това е извънредно рисково. Това е нелоялна конкуренция ", изясни пред БНР Бойко Рановски, шеф на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".

Адвокат Райна Димитрова, ръководител на Националния таксиметров профсъюз, разгласи, че излизат на митинга, тъй като няма действителни дейности за решение на проблемите.

" Това, което се случва на пазара, е неприемливо. Този митинг е с настояването за бърз и действителен резултат ", съобщи Димитрова.

Протестното шествие стартира в 14 часа на 7-и км на " Цариградско шосе " в бус лентата в посока Враня. Таксиметровите коли минаха по булеварда до храм-паметника " Александър Невски ".

Преди митинга си представители на браншовите организации, се срещнаха в Народното събрание с ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя посочи, че казусът пред прекъсването на нерегламентираната таксиметрова активност е в събирането на доказателства, с цел да може Комисията за защита на конкуренцията да се намеси: " Доказателства се събират мъчно, тъй като те би трябвало да се събират посредством поръчки през това приложение. Събират се мъчно, тъй като притежателят на този уебсайт офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР