Просветното министерство ще предложи тази година изпитите в 4-и и

...
Просветното министерство ще предложи тази година изпитите в 4-и и
Коментари Харесай

МОН предлага изпитите в 4-и и 10-и клас да отпаднат тази година

Просветното министерство ще предложи тази година изпитите в 4-и и 10-и клас да отпаднат. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев в предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви.

Кабинетът ще изиска от Народното събрание да промени закона за предучилищното и учебното обучение, тъй като въпросните изпити са планувани точно в него.

Към момента не е ясно по какъв начин ще става приемът в математическите гимназии в 5-и клас, за който се изискваше точно резултата от НВО-то в края на 4-и клас. Не е ясно и по какъв начин десетокласниците от обединяването учебни заведения ще аплайват за гимназия - предвиждаше се това да става въз основа на оценката на НВО-то в края на 10-и клас.

Така, на изпити тази образователна година ще се явят единствено учениците от 7-и и 12-и клас. Тези, които са заболели от ковид, ще се явят отдалечено на тестванията или ще има различна дата, уточни министър Вълчев.

Вчера на Отраслов съвет в МОН бе взето решение образователната година за всички да завърши отдалечено, а датите за матурите и НВО-то в 7-и клас да бъдат конкретизирани в идващите дни при взимане поради развиването на епидемиологичната конюнктура в страната и постъпващите в министерството мнения. Участниците в срещата се сплотиха към мнението, че системата е подготвена за осъществяване на изпити при съблюдаване на ограничения за сигурност, в това число за учениците в независима и задочна форма на образование, както и за практическите изпити за професионална подготвеност. Бе решено и в учебните заведения да бъдат допускани и проведени самостоятелни присъствени съвещания за децата, които са поискали такива, или преподавателите са решили за нужни.

Другата седмица се чака да бъде избран и материалът, който ще се включва в изпитите. Той ще се дефинира на база данните от изследване измежду учебните заведения за равнището на усвоените познания и преподадените тематики. Предстои да бъдат оценени постъпилите данни и да бъде оповестено образователното наличие, което няма да бъде включвано.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР