Просветният министър Красимир Вълчев изпрати писмо до всички училища, в

...
Просветният министър Красимир Вълчев изпрати писмо до всички училища, в
Коментари Харесай

Училищата нямат право да събират пари от родителите, напомниха от МОН

Просветният министър Красимир Вълчев изпрати писмо до всички учебни заведения, в което се напомня, че съгласно Закона за учебното и предучилищното обучение те нямат право да събират пари от родителите. В ефира на БНР Соня Кръстанова, началник на Дирекция „ Финанси “ в просветното министерство, акцентира, че ведомството всяка година припомня за това нещо.
„ Това писмо не е нещо ново за системата. В реалност имаме случаи, в които не се съблюдава, макар напомнянето от страна на министерството. Нямаме подозрение в вярното пояснение на нормативната уредба от шефовете на учебни заведения и детски градини, само че системата е голяма и постоянно може да има такива, които да имат отклонения'', сподели тя.
,,Ако родител реши да подари непринудено средства или материали на учебно заведение или детска градина, това не е в прорез с нормативната уредба, а в противен случай. Дарителството има непринуден темперамент и при такова би трябвало да бъдат спазени всички нормативни условия. В никакъв случай обаче не би трябвало да има насилствен темперамент това дарение'', разясни още Кръстанова.
Тя изрично съобщи, че в случай че учебно заведение е събирало пари наложително, шефът предстои на глоба, в това число дисциплинарна.
,,Настоятелствата нямат право да събират пари от родителите'', акцентира Соня Кръстанова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР