Пространството пред пред Направление Архитектура и градоустройство“ на Столичната община

...
Пространството пред пред Направление Архитектура и градоустройство“ на Столичната община
Коментари Харесай

„Спаси София“ с първи уличен фестивал Urbathon Fest

Пространството пред пред Направление „ Архитектура и градоустройство “ на Столичната община – на ул. „ Сердика “ 5, което в този момент е по-познато като паркинг, ще отиде в историята. Автомобилите ще бъдат отстранени, прекосяването им в правата сред ул. „ Екзарх Йосиф “ и входа на НАГ също ще бъде спряно. Това разгласи за БГНЕС основният проектант на София Здравко Здравков, който взе присъединяване в проведения от „ Спаси София “ първи махленски фестивал Urbathon Fest, в границите на който бяха показани двата плана за промяна на мястото. Общото сред тях е, че и двата екипа от млади български архитекти оферират сегашният паркинг да се трансформира в обществен площад. „ Нашата цел е с една кратковременна интервенция, с слагане на градска мебел и озеленяване да дадем опция през уикендите това пространство да може да се припознава от пешеходците. Крайната цел е да премахнем прекосяването от „ Екзарх Йосиф “ до входа на НАГ, тъй че да може автомобилното придвижване да се изнася по улицата, по която се движат трамваите. Така ще слеем целия площад. В бъдеще може да обвържем и северното крило на банята. Там има отлично пространство, което може да използваме за изложения и други събития “, сподели Здравков и изрази вяра, че бързо хората ще припознаят мястото като свое, а то от своя страна ще даде опция за осъществяване на аукционни събития, да е място за сядане, лятно кино, а за какво не и място за осъществяване на градски фестивали.

Всичко това обаче ще се случи след осъществяване на архитектурен конкурс, тъй като мястото е знаково и с богата история.

„ Под нас се намира част от крепостната стена, която свързва североизточния дувар на антична Сердика. Тук е и черницата, на която съгласно легендата Васил Левски си е връзвал коня, когато е идвал в София. Тук са и руините. В непосредствена непосредственост се намира северното крило на минералната баня “, добави основният проектант.

По думите на самостоятелния общински консултант Борис Бонев до двата плана се е стигнало след извършен конкурс и жури, което е имало за цел да избере използвани и съответни хрумвания.

„ Инициативата стартира преди няколко месеца. Целта е това знаково място да бъде превърнато в пространство за хората. Искахме наши млади архитекти, млади студенти да вземат участие в този развой, по-късно да чуем противоположната връзка “, изясни той.

Бонев разкри, че паркингът е противозаконен. „ Той не попада нито в синя, нито в зелена зона, по тази причина се наблъскваха колите тук. За мен не е обикновено, от позиция на натовареността на тази зона – с институции и туристически обекти, тя да продължи да е част от зелената зона “, уверен е общинският консултант.

Двата плана, които се състезават за преобразяването на мястото, са дело на млади студенти.

„ Предлагаме да се отстрани този паркинг и да се трансформира в обществен площад. Тук да може да се прожектира лятно кино; да се отвори проходът за арт инсталации; да се построи наблюдателна платформа върху каптажа, от която хората да могат да гледат археологията. Също по този начин желаеме улицата да стане споделена, по образеца на „ Графа “, и целият площад да бъде на едно равнище “, обясни концепцията на екипа им Александра Александрова.

Виждането за площад на едно равнище се приема и от другия екип, създал концепцията мястото да работи като пазар през почивните дни.

„ През седмицата считаме той да действа като площад, като се намесваме с едни пейки, които събота и неделя могат да се трансформират в щандове. През уикенда функционалността, която сме избрали, е тук да бъде пазар. Това е една функционалност, която е останала в историята на мястото и мислим, че би трябвало да се върне на мода “, уверена е Гергана Иванова, която е част от екипа, създал втория план. Тя напомни, че в недалечно минало мястото е било известно като така наречен житен пазар, а преди този момент е било мястото, на което се е намирала кулата, пред която търговците са продавали стоките си.

Последната дума по какъв начин тъкмо да наподобява мястото ще имат хората, които през днешния ден и на следващия ден могат да се срещнат с плановете и да дадат противоположна връзка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР