Пространството на т.нар. Руски пазар“ имаше нужда от обновяване. Радвам

...
Пространството на т.нар. Руски пазар“ имаше нужда от обновяване. Радвам
Коментари Харесай

Със символична първа копка стартира ремонтът на „Руския пазар“

„ Пространството на така наречен „ Руски пазар “ имаше потребност от възобновяване. Радвам се, че в границите на този мандат ще успеем да приключим и този значим за града план “, сподели минути преди да бъде направена символичната първа копка за цялостна реорганизация на  търговската територия, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.Той добави, че преди стартирането на плана значителен проблем са били и множеството частни терени и разнообразни притежатели. Кметът напомни, че пазарът от дълги години има плачевен и старомоден тип, с покритие от железна структура и ламарина, със самоделни покрития от картони и подръчни материали за отбрана на търговците от слънце, дъжд и вятър. Тодоров пожела триумф на изпълнителите на плана и акцентира, че ще се следи за спазването на периодите за довеждане докрай на оборудването.

„ Проектът „ Нова визия и благоустрояване на територията на „ Руски пазар “ и уголемение на ул. “Капитан Петко Войвода “ град Стара Загора “, планува създаване на затрупан пазар с най-малко 115 търговски щанда. Той ще бъде с разгъната застроена повърхност от близо 2400 кв. м, с новаторска визия, енергоефективни материали, съвременна вентилация и климатизация. Предвидената комерсиална повърхност е с опция за отделяне на зони с друга тематичност на предлаганите артикули и произведения “, изясни ръководителят на плана Делян Иванов. Той обясни още, че е планувано  прилежащото площадно пространство да бъде с обособени зони за релакс, състоящи се от пейки, перголи, фонтани, водни резултати, художествени детайли, осветителни тела. Предвиждат се богато озеленени площи с дървесни типове, храстова растителност и цветни партери, всичко което може да трансформира тази част на града във второстепенен градски център. „ Ще бъде построен паркинг, който ще бъде обвързван със северната част на комерсиалния комплекс “, стана ясно още от думите на Иванов.

Проектирана е четирилентова улица „ Кап. Петко челник “ с тротоари, в обсег от кръговото кръстовище при бул. „ Цар Симеон Велики “ до пресечката с ул. “Христо Ботев “, където ще бъде построено ново кръгово кръстовище.

Общата стойност на плана е 7 018 135 лв., като финансирането от „ Фонд за устойчиви градове “ е 6 млн. лв.. Продължителността на осъществяване е 18 месеца.

Събитието през днешния ден стартира с водосвет, а посетители бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.-кметовете на Община Стара Загпра- инж.Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, Милена Желева, Красимира Чахова, гл.архитект Виктория Грозева, зам.- регионалният шеф Петя Чакърова, Крум Здравков, представител на компанията реализатор „ Вал- ком “ ЕООД, общински съветници, специалисти, посетители и медии.
Припомняме, че от началото на септември търговците обекти, намиращи се на територията на „ Руския пазар “, бяха пребазирани в региона на бившето обръщало в кв. „ Казански “ ( на 25 метра южно от обичайното местоположение).

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР