Простият човек и на Великден си е прост, казва народът,

...
Простият човек и на Великден си е прост, казва народът,
Коментари Харесай

Мутрите ще си доучват български

Простият човек и на Великден си е елементарен, споделя народът, а мутрите 12 години управляваха България и отново си останаха недоучени. По тази причина се чудят какво им се случи. Проблемът им е, че не схващат добре български, тъй като поддържат връзка на собствен език и живеят в различен свят.

Бившият министър председател Бойко Борисов не се умори да повтаря, че е станал жертва на прелом. Втора година употребява тази дума при всяко напрежение в страната, като последният път бе в деня на изборите, когато даде изявление за едвам възкръсналото българско издание на от дълго време поминалото се италианско списание " Еуропео ". Пред своя сподвижник за оцеляване в политиката Любен Дилов-син (който от три месеца реанимира изданието) той съобщи:  " За един миг бях слаб, тъй като не чаках такава масирана офанзива. Този опит за прелом беше доста добре проведен от олигарси и непознати служби и така нататък "

Когато някогашен министър председател се усеща жертва на прелом, би трябвало да има най-точна информация. На негово разположение са били службите за сигурност, които непрекъснато са го информирали какво го заплашва. Защо не се е предпазил? Обяснението му е просто, както му отива на манталитета: " Разбира се, от моята нелепост – да позволи такива хора... "

Да се правиш на малоумен, е тип ловкост. От изтекли записи се знае, че Борисов прибягва до подобен способ. По-трудно е да се правиш на академик и по тази причина

 

предстои на инспекция изказванието му за " прелом " в България

 

Според електронната енциклопедия " Уикипедия " държавният прелом е  " завладяване на властта посредством неконституционни средства ". Борисов падна от власт посредством избори, а предшествалите ги неколкомесечни улични митинги произтичаха от обезпеченото в основния закон право на гражданите  " да се събират спокойно и без оръжие на събрания и митинги ". Следователно няма никакви признаци, че властта е заменена посредством неконституционни средства. Що се отнася до набедените за подбудители  " непознати служби ", никой не е чувал да е упражнен натиск извън за премахване на Борисов, въпреки че българите дълго хранеха илюзии за помощ я от Брюксел, я от Вашингтон. Самият някогашен министър председател безспирно се хвалеше какъв брой го ценят в чужбина, за да обезсърчи съперниците си. Нямат основна роля и анонимните олигарси, тъй като даже забегналите в чужбина някогашни негови спонсори не демонстрираха на изборите, че са способни да съберат застрашаваща го социална поддръжка.

Очевидно Борисов употребява дума, чийто смисъл не дава отговор на станалото. Негови съидейници я доразвиха до " боен прелом ", тъй като президентът Румен Радев, който е някогашен боен, сформира служебно държавно управление и назначи за министър председател също някогашен боен. Но всичко протече в границите на конституционния ред и никоя страна в света не реагира, че в България е осъществен боен прелом, каквато да вземем за пример бе реакцията при военния прелом в Мианмар. 

Грешката в връзката е напълно вътрешна и тя произтича от прословутата принуда на мутрите да четат. Ако бяха отворили Българския разяснителен речник, който безспорно е дебела и отегчителна книга, щяха да видят, че по-правилната дума е " прелом ", която има две смисли: 1) Прелом с ориентиране назад; 2) Рязка и съществена смяна, да вземем за пример " Поврат в политиката ".

 

Какъв поврат и за какво обратно?

 

Президентът Радев даде на 15 май обяснение какво съгласно него става в страната: " Моята оценка за първите дни на служебния кабинет е, че стартира да се връща държавността. Това е най-важната задача - българите да бъдат уверени, че има връщане на нормалността. " Означава ли това, че в България има декаданс вместо прогрес, и може ли обществото да се стреми към реституция на някакво минало положение? В есето си " Държавата " френският политически мъдрец Фредерик Бастиа дава следното определение в средата на XIX век:  " Държавата не е или не би трябвало да бъде нищо повече от общата мощ, основана не с цел да бъде инструмент за угнетяване на жителите, а в противен случай, с цел да подсигурява всекиму своето, като въдворява ред и сигурност ".

През 30-годишния преход българската страна мина през няколко стадия. Първоначалното плячкосване на капитала, представяно за съзвучие като струпване на капитала, изискваше да се отслаби страната до степен да не може да реагира, тъй като собствеността бе най-вече държавна. Иначе грабежът, който бе прекомерно забележим, не можеше да мине безнаказано. През този интервал мутрите бяха субпродукт на прехода, като изпълняваха извънзаконови регулиращи функционалности. Те не породиха непринудено, а бяха проведени от конструкторите на прехода и по тази причина за тях бе измислено непреводимото на други езици определение " мутри " вместо необятно познатото " мафия ", което се отнася до самоорганизирана престъпност. По това време на нашите мутри им споделяха също " борци ", тъй като бяха подбрани от спортните среди, употребили се досега с положително име в обществото. Неслучайно макар трансформациите си те постоянно са изтъквали действителните си или мними спортни достижения, както прави Борисов.

Най-важната им промяна

 

бе официализирането на тяхното състояние като ръководещи в страната, което стана с идването на Борисов на власт през 2009 година Те излязоха от ролята си на паралелна конструкция за ръководство на капиталите и се снабдиха с най-ефективния си инструмент за рекет - самата страна. Докато по-рано имаха интерес от слаба страна, с цел да не ги преследва, от този миг осъзнаха изгодата от мощна страна, която да ги обслужва. Хареса им, че посредством страната се краде най-ефикасно и най-безнаказано, когато те са й шефове. 

Криминалната страна увенча с тях 30-годишния преход, определян даже от доближения й основен прокурор Иван Гешев като " престъпен ". Това ненормално положение стана толкоз скандално, че играта на сляпа баба не можеше да продължи нито в България, нито в чужбина. Както не вършат разлика сред " прелом " и " прелом ", мутрите не разграничават " асимилиране " от  " заграбване " на европейски и национални обществени средства. Убеждението, че имат право да крадат безнаказано, трансформира България в нарицателно за корумпирана страна и нейното проучване бе включено в курса по политическа спестовност на Лондонския академични лицей. Уроците бяха илюстрирани с облика на Бойко Борисов.

Това е единствено един от многото външни и вътрешни сигнали, че България е стигнала до лимит, от който би трябвало да настане прелом, с цел да си върне образа на цивилизована страна. В есето си " Законът " Фредерик Бастиа написа през 1849 година: " Кога стопира ограбването? Когато се окаже по-скъпо и по-опасно от труда ". Мутрите ги втриса мисълта за прелом, тъй като осветяването им прави в действителност доста рисково по-нататъшното им оставане на власт. Тяхната самоувереност и елементарност им попречи да осъзнаят, че откакто си върне смисъла на битие, страната може да се обърне против тях.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР