Просперитетът ражда просперитет: на световно ниво икономисти и историци показаха,

...
Просперитетът ражда просперитет: на световно ниво икономисти и историци показаха,
Коментари Харесай

Каква е връзката между римските пътища и просперитета на регионите в Европа?

Просперитетът ражда разцвет: на международно равнище икономисти и историци демонстрираха, че местата, които са били проспериращи даже и преди 1 000 години, са по-икономически развити и през днешния ден.

Но за какво? По-малко ясни са точните канали, по които икономическата интензивност се резервира през вековете. Може би благосъстоянието на династиитеи играе роля? Или концентрацията и предаването на познания посредством институции като учебни заведения и библиотеки. А каква роля имат военните?

Екип от датски икономисти изследваха въпроса с един недоглеждан до момента мотор на икономическото развиване в Европа: пътищата, издигнати от Римската империя преди съвсем 2 000 години, написа The Washington Post. Те демонстрират, че гъстотата на античните пътища на дадена точка в Европа мощно корелира с днешния разцвет, измерен посредством актуалната инфраструктура, население и даже сателитни фотоси на нощно осветяване.

Данните демонстрират, че инфраструктурните вложения са път към дълготраен разцвет.

Икономистите са провели проучването, като са наложили карта на главните пътища от римската ера върху днешна Европа. Римските пътища са били солидни планове, даже и по днешните стандарти. Те са включвали няколко съществени пласта, в това число камък, трошляк и пясък, върху които са нареждани плоските камъни. В пика на империята учени пресмятат, че римляните са построили над 80 000 километра. Много от тях са останали и до през днешния ден.

Картата на римските пътища е наложена върху днешни сателитни фотоси, които демонстрират нощното осветяване през 2010 година То постоянно е употребявано от икономистите като прокси за икономическата интензивност: повече светлини, повече развиване.

На фотографията изпод се вижда и резултатът: римските пътища са в ярко жълто, а в алено са границите на империята. Задният пласт демонстрира осветлението през днешния ден.

 Снимка 372800
Източник:

Връзката сред двете е изключително огромна във Франция - и то освен измежду огромните градове. Почти на всяко кръстовище на античните пътища през днешния ден има обитаемо място.

Разбира се, огромният въпрос е за следствието: Можем ли да кажем, че античните пътища са съдействали за по-голямото икономическо развиване или е по-точно да заключим, че по-богатите райони просто са построили повече пътища?

Римските пътища нормално не са били строени с мисъл за търговия, а главно за армията. " Римските пътища постоянно са били изграждани в новозавзети земи без съществуваща връзка сред градове и инфраструктура ", излиза наяве от отчета. В доста случаи пътищата са идвали първи, а градовете около тях.

В последна сметка проучването надгражда към концепцията, че инфраструктурните вложения могат да бъдат мотор на икономическия напредък, добавяйки исторически взор.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР