Пропадналите управляващи през сълзи броят последните часове от мандата си.

...
Пропадналите управляващи през сълзи броят последните часове от мандата си.
Коментари Харесай

Провалът на Прокопиев. Защо Иванов и Йорданова са в обсесия от Пеевски

Пропадналите ръководещи през сълзи броят последните часове от мандата си. Замитат следи, винят съперници и досегашни сътрудници за личния си неуспех. Като удавници търсят сламки, за които да се заловен, в опит да продължат да лъжат гласоподавателите и в идните следващи парламентарни избори.

Равносметката от миналите седем месеца ръководство в бранша на правораздаването е горчива за ментора на двете политически ГМО-та - „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. Иво Прокопиев претърпява още един неуспех тъкмо, когато е считал, че е най-близо до основната си цел – преодоляване на българската прокуратура. Така стана и през 2015 година, когато правосъдният министър на олигархичния кръг „ Капитал “ Христо Иванов претърпя крушение с конституционната промяна, целяща отстраняването на тогавашния обвинител №1. „ Частичният “ триумф на задкулисието, изразяващо се в разделянето на Висшия правосъден съвет и вкарването на правилото за конституционно болшинство за избора на кадровици от парламентарната квота, се обърна против създателите на лобистките промени. По разпоредбите на Прокопиев, стартирани от Христо Иванов, бе определен новият Висш съдебен съвет, а по-късно и новият основен прокурор.

Сега Прокопиев търпи втори неуспех, въпреки още веднъж да има непълен триумф – ликвидирането на спецправосъдието. Само че властта, отпред с водачите на Политическа партия и Демократична България, в региона на правосъдната власт имаше за цел – скоростно детрониране на основния прокурор, посредством преодоляване на Висш съдебен съвет. Нито едното, нито другото, обаче, се случи. Правосъдният  министър Надежда Йорданова, която доста се визира, когато я назовават „ секретарката “ на Христо Иванов, тъй като е била просто „ шеф на кабинета “ на министъра, претърпя цялостен неуспех в опита да в профил основния прокурор по доноси, пасквили и манипулативни внушения, събирани от половин дузина юристи на олигарси и цели четирима министри, отпред с Бойко Рашков. Така Иван Гешев, без особени проблеми, не просто надживя Четворната коалиция, само че две години и половина след началото на мандата му, има всички учредения да е сигурен, че ще остане отпред на българската прокуратура до края на 2026-та година.

Не по този начин стои въпросът с бъдещето на Прокопиевите труженици, отпред с Христо Иванов и Надежда Йорданова

И двамата претърпели тотални провали като остриета на войната против обвинител №1 и държавното обвиняване като цяло. Съпредседателят на „ Демократична България “ обезверено и унизително зове за общо явяване на изборите с „ Продължаваме промяната “, тъй като е наясно, че даже и да съумеят да минат прага от 4%, то може да останат и с по-малко от актуалните алегорични 16 народни представители. Самоизобличителният лайф на Христо Иванов смъкна дефинитивно маската му на герой за одобряване на правовия ред. Иванов сподели, че е просто един колаборционист, за който политическата идеология е следващата банална еквилибристика.

И нейсе, в ефира на „ Хоризонт “-а се появила сламката, за която Христо Иванов и Надежда Йорданова се хващат като удавници. Дотам, че министър на правораздаването в оставка приказва цялостни неистини от трибуната на Народното събрание – трансформирало се в „ гербова марка “ на това ръководство, а партията й популяризира пропагандата против врага, подпомагана от медийния монопол на кукловода Прокопиев.

Кой, в случай че не Пеевски е отговорен?

Бившата към този момент административна ръководителка на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова споделила в изявление пред близката до Иванов и Йорданова журналистка Силвия Великова от БНР, че инспекциите против Пеевски и Илко Желязков, стартирали след оповестяването им по закона „ Магнитски “ от американските управляващи, били прекъснати, заради липса на данни за осъществени закононарушения. Надежда Йорданова употребява момента и от трибуната на Народното събрание, под зоркия взор на Христо Иванов, изговаря куп клюки и неистини, само че партийният пресцентър на Демократична България ги мултиплицира. „ Спецпрокуратурата била направила подарък на Пеевски за рожденния му ден “, твърди Йорданова и това било най-голямото доказателство, че ликвидирането на органите на спецправосъдието било вярно. Видно е, че предизборната акция към този момент тече, с цената на изкривяването на обстоятелствата. Поведението на правосъдния министър, пък бил той и в оставка, е повече от недопустимо, тъй като то визира на първо място независимостта на правосъдната власт. И единствено затвърждава, че Йорданова се оказа не доста надарена труженичка на кръга към Прокопиев.

И въпреки всичко, дано напомним обстоятелствата. Още в предходния парламент, когато бе единствено народен представител – Надежда Йорданова за малко бе ръководител на анкетна комисия по закона „ Магнитски “. Още тогава способените институции дадоха ясни сигнали, че Пеевски е бил обект на голям брой инспекции, осъществявани в разнообразни интервали, които не са открили обстоятелства и доказателства за каквито и да е престъпления. Т.е. Надежда Йорданова още в края на 2021 година бе осведомена с обстоятелствата, че няма учредения за наказателно гонене на Пеевски. 

По-късно от самата прокуратурата също осведомиха медиите, че са изискали документи от всички органи на изпълнителната власт, както и от американските управляващи. Преди седмица, когато бе в Народното събрание, основният прокурор Иван Гешев бе питан неведнъж, освен това тъкмо от сътрудника на Йорданова и Иванов – депутатът Атанас Славов за резултата от инспекциите във връзка с депутата от Движение за права и свободи. Отговорът на Гешев не се хареса на прокситата на Прокопиев – Съединени американски щати не са изпратили нищо повече от обществено известната информация по проблема с включването на името на депутата в листата „ Магнитски “.

Главният прокурор се съгласи с констатацията на Славов, че периодите на прокурорската инспекция към този момент са изтекли. Гешев нямаше информация по какъв начин е завършила. Надежда Йорданова е правист, въпреки да дължи професионалния си път най-много на познантството си с един от юристите на Прокопиев. Всъщност и тримата са от Разградския край, само че това е детайлност. Важното в тази ситуация е, че Йорданова би трябвало да е правист и като подобен, то още преди седмица трябваше да е била наясно или най-малко да допусна, че инспекцията от дълго време е прекъсната. И каква е виновността на Пеевски - че Национална агенция за приходите, ДАНС, КПКОНПИ, ГДБОП, ГДНП, Министерство на вътрешните работи и кой ли още не го е проверявала, само че не е разкрила данни за нарушавания, още по-малко за закононарушения. Ако имаше такива, дали за 6-7 месеца на власт, пионките на Прокопиев нямаше да ги употребяват?

Важното е пропагандата да върви - за сметка на ерозиране на доверието в институции и сриване репутацията на депутата от опозицията. И, в случай че второ е частен проблем, то с последното си стъпване на парламентарната естрада, Надежда Йорданова сподели, че по този начин и не е излязла от ролята си на труженичка на олигархичното задкулисие. Защото държавното обвиняване работи с обстоятелства, а не тъй като на някои - като Иванов и Йорданова, доста им се желае Пеевски да е нарушил закона. Да, но не е. 

Толкова, това са обстоятелствата, които, обаче, Прокопиев не желае да одобри. Както не искаше да одобри, че друго негово прокси – финансовият министър Асен Василев, бе шамаросан от българския съд, който по безапелационен метод анулира противозаконните и случайно формирани описи с физически и юридически лица, за които се твърдеше, че били свързани със глобените по американския закон.

Вече няма никакви подозрения – Прокопиев има вяра на съда единствено, когато го оправдае. И в това време – борците за господство на правото Христо Иванов и Надежда Йорданова, доста желаят българската прокуратура да е бухалка против политическите им съперници. Заради това желаят и да я овладеят. Но тъй като отново не съумяха, пробваха да създадат същото с КПКОНПИ, като я трансфорат в „ квазипрокуратура “. Е и в това се провалиха.

Христо Иванов и Надежда Йорданова скоро ще гледат Народното събрание от „ жълтите павета “, тъй като българите сигурно ще ги пратят в заслужена и дълга отпуска. Точно поради двойните им стандарти, съчетани с непрестанните неистини и операции. Обсесията им от Пеевски няма по какъв начин да прикрие, че юристите на ментора им Прокопиев – Георги Атанасов и Ина Лулчева, прекарваха с часове в парламентарните зали, с цел да пробутат приемането на законите за ликвидирането на спецсъдилищата и спецпрокуратурите, както и да пробват да слагат своя марионетка отпред на Антикорупционната комисия.

И да, за разлика от Иванов и Йорданова, Пеевски, в случай че реши, отново ще е на първия ред и в идващото Народно заседание

За смут на Прокопиев, който ще пристигна в мига, в който американският съд се произнесе по жалбата на депутата за включването му в листата „ Магнитски “ на база на трупаните с години доноси и неистини от кръга „ Капитал “.

И да, правосъдният министър в оставка сподели въпреки всичко една истина от трибуната на Народното събрание – правилно е, че Пеевски през вчерашния ден имал рожден ден. Да му е цветущ!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР