Промяната на цените за тол таксите няма да увеличи инфлацията.

...
Промяната на цените за тол таксите няма да увеличи инфлацията.
Коментари Харесай

Промяната на тарифите за тол таксите няма да повиши инфлацията

Промяната на цените за тол таксите няма да усили инфлацията. Това заяви вицепремиерът и министър на районното насърчаване и благоустройството Гроздан Караджов пред депутати от парламентарната комисия по районна политика.

Ако един камион транспортира хляб на разстояние почти 200 км по автомагистрала, това би повишено цената на общо 16 хляба с 1 стотинка. Повишението при млякото би било 1 стотинка за 8 литра, което е пренебрежима величина, коментира министърът и посочи, че това не би могло да повлияе на инфлационните процеси.

„ Вярвам, че рецесиите са съпътстващи и ще продължат още дълго, единствено че е време да сложим ред в потреблението и поддържането на пътищата и браня да се вкарат тол такси за второкласните пътища ", показа още министър Караджов. Той добави, че средствата за поддръжка и ремонт на пътища и в този миг се заплащат, единствено че от данъците на всички поданици. По време на съвещанието стана ясно, че на строителните компании към този миг са преведени над 110 млн. лв. от одобрените от Народното събрание над 600 млн. лева за сегашен ремонт и поддръжка.

Процедурата в началото е била по-бавна, защото за да бъдат осъществени заплащанията, е трябвало фирмите да издадат фактури, а преди заплащането по всяка от тях се прави ревизия в Национална организация за приходите, която лишава 3-4 дни. В момента темпото е ускорено и за към ден съумяват да се осъществят разплащания за към 30-40 млн. лева. Министърът съобщи, че чака до десетина дни разплащането да приключи напълно. Той разгласи, че е имало затруднения при първичното подписване на спомагателни споразумения с фирмите, тъй като заложените условия в договорите са били тежки за тях.

„ Решението на Народно заседание е неотложно за нас, единствено че то не поражда директни отговорности за фирмите. Плащането към тях беше въпрос на отзивчивост, да се съгласим на равноправна основа за анексиране на договорите ", обясни вицепремиерът.

До края на седмицата би трябвало да бъдат подписани всички останали споразумения. Вече са подписани такива по 18 от 39-те договора, а работната група не престава да работи върху подадените документи за сертифицирани заплащания. По време на блиц контрола министър Караджов разгласи, че методиката за индексация на цените в строителството е готова. Той обясни, че за да бъде приложена индексацията, е необходимо Народното събрание да промени член 116а от Закона за обществените поръчки и да бъде записано, че „ изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на бързорастяща инфлация се прави съгласно методика, одобрена с акт на Министерския съвет ". Министър Караджов прикани народните представители от всички парламентарни групи да поддържат поправката.

„ Това е в интерес на абсолютно всички компании и се надявам искрено, че ще получим разбиране от страна на депутатите ", показа вицепремиерът Зам.-министър Деляна Иванова обясни, че актуализацията ще се прави договор по договор с анекс измежду възложител и изпълнител.

„ Всяка съответна конюнктура ще бъде друга. Пример мога да дам с договорите, които са в реализиране на европейските тактики. При тях бюджетирането и сключването на договори се е случило доста назад във времето. Голяма част от тях са на стойности, които към днешна дата съставляват комплицираност за довършването им. Там анексиране би било допустимо в случай, че има спестени средства, а в тактиките има такива. Специално в тази част ще бъде възможно, единствено че ще бъде договор по договор ", показа заместник-министър Иванова.

Вицепремиерът Караджов заяви, че тази година основни ремонти ще могат да се правят само на пътни браншове, за които има планова готовност. Паралелно са предоставени 83 обществени поръчки за обмисляне и подготовка на процедури за избор на изпълнител за идната година. Готови са проектите за към 300 км пътища и за тях се провеждат процедури за избор на изпълнители. Офертите ще бъдат отворени в края на месец май.

*Източник: www.api.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР