Промените засягат пряко над 110 хил. производители, търговци на едро

...
Промените засягат пряко над 110 хил. производители, търговци на едро
Коментари Харесай

Закон създава куп бюрокрация в търговията с храни

Промените засягат директно над 110 хиляди производители, търговци на едро и дребно на храни, а индиректно въздействат на превоз, интернет търговия, рекламен бранш, ресторантьорство и др

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Законопроект планува високи санкции за нарушавания в хранителния бранш

Санкциите за несъблюдение на ограничения и наставления от контролните органи могат да доближат 100 хиляди лева
2 авг 2017
В лагерите на хранителното Гестапо

Корупционните кавги към хигиеничния надзор демонстрират единствено част от пороците в сбърканата идея на най-големия бизнес регулатор
31 май 2015 Нов регистрационен режим за транспорт на храни, спомагателни ограничавания за рекламите им, регулация на интернет търговията. Това са част от главните промени, които депутатите утвърдиха на първо четене с 107 гласа " за " и 29 " въздържал се " в Народното събрание през предходната седмица, приемайки напълно нов закон за храните.

Промените са основни, тъй като въздействат на бизнеса на голям брой компании в страната. Според оценката за влияние на законопроекта единствено директно засегнатите ще бъдат над 110 хиляди производители, търговци на едро и дребно на храни, само че настрана разпоредбите ще важат и за други косвени браншове като превоз, интернет търговия, рекламен бранш, ресторантьорство и други Данните сочат, че производството на храни в България е за към 7.8 милиарда лева годишно, а търговията на едро - 9.8 милиарда лева

Превоз с още условия

Една от основните промени в новия закон е разширение на кръга от артикули, за чиито превозване ще се изисква предварителна регистрация на транспортните средства. Досега този документ, прочут в бранша като " санитарно ", се издаваше най-вече за транспорт на храни от скотски генезис. Според новите текстове обаче оттук насетне регистрация на транспортните средства ще се ползва още и за артикули като брашно, самун, хлебни и сладкарски произведения като ще има в допълнение условие камионът или микробусът да бъде обозначен със стикер. Именно това условие беше и едно от дребното около които имаше разногласия в Народното събрание. От Българска социалистическа партия оповестиха, че е допустимо да се стигне до обстановка или способния орган - Агенцията за храните, да си " затваря очите " и да раздава стикери, или цели региони да останат без доставки на храни.

Правила за онлайн търговията

В новия закон за храните има и цялостен раздел, регламентиращ изискванията за търговия от разстояние в бранша. Те ще обиден както търговците, напълно работещи в интернет, по този начин и тези, които имат физически обекти, само че и онлайн търговия като спомагателна услуга. Според текстовете търговия " от разстояние " могат да правят компании, които имат регистриран по закона физически обект (например индустриална база, магазин, склад и т.н.), или " снабдители на услуги, ръководещи средство за връзка от разстояние ", каквито са разнообразни онлайн платформи за поръчка от заведения за хранене, магазини и друго.

Всички компании, които ще продават храни онлайн, ще би трябвало да получат регистрация от организацията по храните преди да стартират активност. За задачата й те ще показват данни за производители и търговците, с които работят, транспортните средства, които употребяват за транспорта на артикули. Тези компании ще имат и обвързване да поддържат " проект за проследимост " на стоката, който е разполагаем на контролните органи при нужда, се вижда още от текстовете.

Ограничения в рекламите

Една от основните промени в този закон е обвързвана с маркетинга и рекламата на продуктите. В него се вкарва условие всички хранителни артикули да имат етикети на български език, само че в същото време ще бъде неразрешено да се облепя към този момент етикетиран артикул в допълнение " по метод или с информация, друга от първичното етикетиране, или който прикрива каквато и да е част от наложителната информация ". Забраната за прикриване с спомагателен етикет на информация върху опаковката се чака да сътвори проблеми за стоките, чиито разфасовки са дребни, разяснява специалист пред " Капитал ", защото има и условия за величина на шрифтовете. Въведени са и няколко условия за минералните и трапезни води, които директно ще обиден комерсиалните марки на тези артикули (виж втория текст).

С новите правила в закона за храните се вкарват и ограничавания в рекламите, свързани с присъединяване на деца. Така да вземем за пример се не разрешава рекламирането на ГМО – храни, чиито импорт по принцип е неразрешен, както и храни, за които има " нормативно въведени ограничавания за приложимост от деца ". В текстовете е посочено още, че деца не могат да вземат участие в реклами и на " храни и питиета, които съдържат хранителни съставки и субстанции с хранителен или физиологичен резултат и по-специално, съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не дават отговор на условията за здравословно хранене съгласното настоящата нормативна уредба " без да са посочени съответни закони или наредби. Изисквания за здравословното хранене на децата има в няколко наредби на министерството на опазването на здравето, които са свързани с храненето в детски градини и учебни заведения. Така да вземем за пример в учебните столове съгласно тези условия не могат да бъдат продавани газирани питиета и храни като чипс, пържени тестени произведения, сметанови и сиропирани торти и сладкиши, сухи супи и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР