Промените в обхвата и тарифите на зоните за платено паркиране

...
Промените в обхвата и тарифите на зоните за платено паркиране
Коментари Харесай

Работното време и цената на синята и зелената зона в София може да се увеличат

Промените в обсега и цените на зоните за платено паркиране към този момент се разискват неофициално в общината

© Цветелина Белутова Общински съветници от всички политически групи в Столичния общински съвет (СОС) разискват промени в обсега, цената и времетраенето на синята и зелената зона за платено паркиране. Това разгласи самостоятелният общински консултант Борис Бонев по време на среща с жители, проведена през вчерашния ден от кмета на регион " Средец " Трайчо Трайков.

Засега обаче няма консенсус за идни промени в наредбата за организация на придвижването. " Това се разяснява сред общинските съветници от всички групи, само че към момента няма нищо съответно по отношение на обсега на зоните, времетраенето и цената. Ще бъде импортиран отчет с оферти за промени в наредбата, само че след това всички те ще бъдат разисквани на комисии и в общинския съвет ", разяснява Бонев пред " Капитал ". И добави, че и от ГЕРБ, и от " Демократична България " са казвали, че поддържат разширението на зоната.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Последно платеното паркиране се разшири в регион " Триадица " при кв. " Иван Вазов ", а в този момент се водят публични разисквания в " Изгрев " и " Слатина ". Спорен обаче остава въпросът по какъв начин се харчат събраните средства от синя и зелена зона, откакто по проект би трябвало да отиват за подземни паркинги и тротоари, а такива към момента липсват.

Какво може да стане

Мнението на Бонев е, че времетраенето на синята зона би трябвало да бъде 24 часа, седем дни в седмицата, само че след 20:30 ч. цената сигурно би трябвало да бъде по-висока на база на високото търсене и ниското предложение. За удължение на работното време на зоната е и общинският консултант от " Демократична България " и съпредседател на " Зелено придвижване " Владислав Панев. Според него обаче би трябвало да се акцентира на по-доброто ръководство на буферните паркинги, построяването на тротоари, честотата в градския превоз и намаляването на цената на годишната карта за градския превоз.

" Спряхме предлагането за нарастване на капитала на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) и с претекст, че желаеме компанията да работи по дейно и транспарантно. Ако се утвърди разширение на зоните, то ще желаеме и по положително ръководство на постъпилите повече средства ", разяснява той пред " Капитал ".

В момента синята зона работи в работни дни от 8:30 до 19:30 ч., а в събота е до 18 ч. Проблемът е, че доста от живеещите в обсега й имат заплатен целогодишен абонамент, само че няма къде да паркират, тъй като местата непрекъснато се заемат.

Въпросът беше издигнат от няколко жители по време на полемика за въвеждането на в двете посоки придвижване по ул. " Фритьоф Нансен " в понеделник. " С тези ниски цени се подтиква хората да идват до центъра с кола. Затова съгласно мен е нужно ограничение като цяло на колите към центъра и зоната да стане най-малко 10 лева за час ", обърна се към зам.-кмета по превоза Кристиан Кръстев една от гражданките. Той обаче съобщи, че това е обект на друга, доста по-обширна полемика.

По думите на Бонев моделът за заемането на всички места в зоните е сгрешен. " Има статистика на ЦГМ, че сега междинната претовареност на синята зона е 95-96% при здравословни, да ги назовем, равнища от 80-85% ", разяснява той. И добави, че концепцията не е да има непрестанно паркирали коли, а свободни и оборотни места. На този стадий обаче занапред ще се организират публични полемики сред членовете на другите партийни групи, а след това ще бъдат оповестени и предложенията им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР