Промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за

...
Промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за
Коментари Харесай

Отново предлагат да се създаде съсловна организация на лекарските асистенти и фелдшерите

Промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, с които да се даде опция и на лекарските асистенти и фелдшерите да имат своя съсловна организация, оферират от „ ИТН “.

Припомняме, че предложиха Мая Манолова и „ Изправи се, мутри вън “ в 45 Народно заседание. В него беше планувано представителите на Конгреса на съсловната организация да се избират от общите събрания на районните колегии при норма на посланичество един пратеник на 60 членове. В момента в здравната ни система практикуват към 3000 фелдшери и лекарски асистенти. Общото заседание на районната гилдия на съответната съсловна организация трябваше да се образува на делегатски принцип при норма на посланичество един пратеник на 10 членове за всяка районна гилдия на Българската асоциация на лекарските асистенти и фелдшерите.

В оферти от „ ИТН “ законопроект обаче липсва норма на посланичество. В него е записано, че в тримесечен период от влизането в действие на закона районните здравни инспекции би трябвало да изготвят описи с трите имена, единния цивилен номер, адресите по местоживеене и месторабота на лекарските асистенти и фелдшерите, които упражняват специалността си на територията на съответната област. До два месеца по-късно по тези описи РЗИ привиква първите общи събрания на районните колегии на съсловната организация, на които се избират органи на колегиите и на делегати за първия конгрес на организацията.

Първите общи събрания на районните колегии се ръководят без право на глас от шефовете на съответните районни здравни инспекции. В едномесечен период от осъществяване на изборите, лекарските асистенти и фелдшерите, които упражняват специалността си, подават заявки за регистриране в регистъра на съответната районна гилдия. В едномесечен период по-късно министърът на опазването на здравето привиква първия конгрес на съсловната организация, на лекарските асистенти и фелдшерите за избор на органи. Първият конгрес на Български съюз на лекарските асистенти и фелдшерите се ръководи без право на глас от министъра на опазването на здравето или от оправомощено от него лице.

Пълния текст на законопроекта можете да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР