Промени в Закона за хората с увреждания, след като беше

...
Промени в Закона за хората с увреждания, след като беше
Коментари Харесай

Промени при ТЕЛК решенията

Промени в Закона за хората с увреждания, откакто беше признат на първо четене, оферират депутати от ГЕРБ и националният представител Искрен Арабаджиев.

Според новите оферти закъснение на решението за ТЕЛК ще е налице, когато лицата са подали заявление за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди приключване на периода на решението им. Тогава срокът на предходната оценка продължава да работи до издаване на ново ТЕЛК решение. Досега в закона беше написано този период да бъде 1 месец.

РЗИ пък да уведомява служебно хората за нуждата от преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди приключване на експертното им решение, е друга смяна в закона, препоръчана от ГЕРБ.

Когато човек с увреждане е подал заявление–декларация за преосвидетелстване най-малко три месеца преди приключване на периода на настоящето, а ТЕЛК не се е произнесла, е налице закъснение и се удължава валидността на последното издадено експертно решение.

Информацията за забавянето и за плануваната дата за преосвидетелстване ще се изпраща в Национален осигурителен институт,НЗОК, Агенцията за обществено подкрепяне, Национална агенция за приходите, Агенцията за хората с увреждания, написа още в измененията. Така на процедура хората няма да губят инвалидните си пенсии, финансови помощи и други   допълнителни права като безвъзмездни винетки, персонален помощник и така нататък

Ако човек с увреждане не се яви на обзор в ТЕЛК,  документацията му се връща в районните комисии за здравна експертиза, а удължаването на периода на експертното решение се приключва, планува друга смяна в закона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР