Промени в съня и апетита дават знак да се погрижим

...
Промени в съня и апетита дават знак да се погрижим
Коментари Харесай

Как да пуснем главата си в отпуск

Промени в съня и апетита дават знак да се погрижим за психологичното здраве 4 прелестни разновидността за отмора на мозъка
 

Ако сме заболели, знаем какво да вършим - отиваме на лекар, взимаме си болничен, лекуваме се, даваме успокоение на тялото си и по този начин до момента в който се почувстваме по-добре. Макар да знаем какъв брой значимо е да се грижим за психологичното си здраве обаче, все не можем да се решим да си вземем и ден отпуск от делата си, с цел да дадем отмора на главата, да " отпуснем " най-важния орган на нашето тяло - мозъка.

Как да отличим казуса?

Много са аргументите, които нормално подценяваме, а те ни приказват - споделят ни, че би трябвало да отделим най-малко денонощие за психологично здраве. Личните проблеми, влошените взаимоотношения в службата и прегряването в работата са такива постоянно срещани подсказки. Чувстваме се изтощени, претрупани и уплашени, само че в името на упоритостите си се вършим, че не го виждаме. Оставени без надзор, тези фактори в последна сметка могат да доведат до напрежение, злощастие и психологични проблеми.

Навременното справяне с тестванията за психологичното здраве е значимо, в случай че желаеме да предотвратим утежняването му. Ето за какво отделянето дневно за ментална отмора е потребен, с цел да се погрижим за себе си, да се освободим от напрежението и, както споделят в армията, да се прегрупираме. Затова, в случай че се усещаме по-уморени от нормално, имаме проблеми със съня, промени в апетита или даже се усещаме по-малко търпеливи от естественото, това може да е знак, че би трябвало да си вземем почивен ден от работата, с цел да се погрижим за психологичното си здраве.

И въпреки всичко едно предизвестие! Има заплаха да превърнем деня за благополучие на мозъка тъкмо в противоположното - натоварването му с мисли за нашите несгоди, за нещата, които ни стресират или за нищоправене и мързел. Това няма да помогне...

Как да се възползваме оптимално от почивния ден

Най-добрият метод да прекараме деня, отдаден на психологичното ни здраве, евентуално е в унищожаване на това напрежение, тези стрес и натоварване, поради които сме решили да си вземем отмора.

В случай, че сме били претрупани на работното си място и сме били прекомерно заети с ежедневните задания, тогава би трябвало да прекараме известно време в мисли за това по какъв начин можем да подобрим салдото сред деловия и персоналния живот, да си измислим организация на съществуването. Сътворяването на такава организация (дори да не я използван по-късно!) може да бъде потребно и да ни накара да се почувстваме по-добре. Като сме нещастни в работата си, тогава прекарването на деня в търсене или кандидатстване за друга работа може да е положително решение.

Разбира се това е прекомерно извънредно. Затова, в случай че се усещаме прочувствено или психически изтощени, има други неща, които можем да създадем.

Отново деца за малко. Знаем, че творчеството е потребна за нас, без значение дали сме или не сме доста положителни в това, което сме си намислили да сътворим. Няма значение дали става дума за изобразяване, пеене, майсторене на нещо вкъщи или писане на дневник, прекарването на време в творчество оказва помощ за облекчение на напрежението и повишение на енергийните ни равнища.

Това ще ни подсети по какъв начин сме преодолявали проблемите и сме се учили играейки като дете. Творчеството работи съвсем по същия остарял метод. То може да ни помогне да облекчим напрежението и косвено ни оказва помощ да обърнем колата в вярната посока - да махнем от мислите си нещата, които ни тормозят изначално.

Може да се пораздвижим. Доказано е, че упражненията са също толкоз ефикасни, колкото медикаментите при лекуването на доста проблеми, свързани с психологичното ни благоденствие. Всъщност упражненията могат да бъдат толкоз потребни за менталната ни кондиция, че постоянно се употребяват като водещ способ на лекуване при хора с умерена меланхолия. С други думи те са идеални за всекидневието, а изключително значими за деня на отмора за нашия мозък.

Няма значение какви извършения вършим. Независимо дали обичаме да бягаме, да отидем на фитнес или аеробика, всяко придвижване е положително за ръководство на напрежението и за покачване на настроението. Физическата интензивност освобождава в тялото тези по този начин значими за мозъка химикали, които ни карат да се усещаме добре.

Да се пуснем измежду природата. Престоят измежду природата има извънредно успокоителен резултат върху телата и мозъците ни - той задейства нашата парасимпатикова нервна система, а посредством нея се понижават равнищата на стрес. Можем да опитаме всевъзможни действия, само че ето една, която е доста известно развлечение в Япония. Нарича се " дървесни бани " (подобно на слънчеви бани) и включва безшумно вървене измежду гората или в парка (но дано има дървета в близост!), до момента в който се опитваме да се съсредоточим върху тук и в този момент, и дишаме надълбоко и отмерено. Ако гората не е нашето място обаче, постоянно можем да се отдадем на елементарна разходка.

Нека бъде светлина! Да бъдем духовни най-малко за ден не значи безусловно да отидем на черква, в случай че желаеме да създадем тъкмо това. Някои намират в молитвата или единствено в запалването на свещ отдушник за своите ежедневни отрицателни пристрастености и проблеми. Има обаче и други практики, като да вземем за пример релаксиране, медитация и йога, които са потвърдено доста положителни за цялостното ни психическо благоденствие. Ако желаеме да си доставим в допълнение наслаждение, може да опитаме да ги практикуваме навън, стига времето на открито да разрешава.

Стратегическото мислене

За да извлечем максимума от деня си за отмора на мозъка, с цялата конвенционалност на това определение (тъй като мозъкът ни в никакъв случай не почива!), дано прекараме известно време и в интензивно обсъждане на стъпките, които би трябвало да предприемем, с цел да подобрим общото си положение и да се отървем от проблемите, които може би засягат дълготрайно психологичното ни здраве преди всичко. Може би е най-добре да създадем това при започване на почивния ден, с цел да може да прекараме остатъка от деня в активност, която ни харесва. Най-важното е да се съсредоточим върху това, което вършим, вместо да продължаваме порочния кръг на блуждаене от безпокойствие към тревога или към страдалчество. За да реализираме това обаче може да ни би трябвало малко процедура.

Да подарим на себе си един ден отмора, когато усещаме, че имаме потребност от него е значимо. Важно е, с цел да " влагаме " интензивно в себе си, да презаредим батериите и да се оправим с проблемите, които ни тревожат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР