Промени в Правилника за прилагане на Закона за закрила на

...
Промени в Правилника за прилагане на Закона за закрила на
Коментари Харесай

На вниманието на родителите! Ще има нови правила при помощите за отглеждане на дете

Промени в Правилника за използване на Закона за протекция на детето, съгласно които отпусканите финансови помощи и средства (за предварителна защита и реинтеграция, развъждане на детето при родственици или близки и в приемни семейства) към този момент ще зависят от линията на беднотия за страната, като база за установяване на критериите за достъп и размера им, а не от обезпечения най-малък приход.

Това се постанова, защото с измененията в Закона за обществено подкрепяне, обезпеченият най-малък приход е сменен с линията на беднотия. Това плануват промени, качени за публично разискване, които са предлага да влязат в действие от 1 юни тази година.

Предвижда се също по този начин еднократната помощ за предварителна защита на изоставянето и за реинтеграция в фамилна среда да се дава до шест пъти в годината, а не както е до момента – до четири пъти, написа Pariteni.bg. Размерът на тази помощ ще бъде в сходство със заложените в проекта за деяние по случая на детето цели и действия. С препоръчаните промени еднократната помощ за предварителна защита на изоставянето ще може да се изплати неотложно – незабавно след издаването на заповедта за нейното разпределяне.

За поддръжка на детето и фамилията по реда на Правилника за използване на Закона за протекция на детето може да се отпускат месечни и еднократни финансови помощи, посредством които се поддържа работата по случаи на предварителна защита на изоставянето, реинтеграция в фамилна среда, развъждане на детето при близки или родственици или в приемно семейство.

Еднократната помощ може да се дава до четири пъти в годината. Тя е друга от месечната помощ и се отпуска, с цел да посрещне избрана потребност, зародила изключително и необвързана с издръжката на детето. Месечните помощи се дават за прехрана на детето, настанено в фамилията на родственици или близки. Отпускат се след инспекция на приходите на фамилията и се диференцират съгласно възрастта на детето и неговите потребности.

С измененията се планува още през първата година от следосиновителния интервал визитите от Държавно стопанско предприятие в осиновителното семейство да са ежемесечни, а през втората година да се реализират не по-малко от един път на всеки три месеца (досега визитите се осъществяваха не по- малко от четири пъти в годината).

Започнатите и неприключени до датата на влизане в действие на това разпореждане производства по даване на финансови помощи и средства се довършват при новите условия, написа още в правилника.

До 30 юни 2023 година финансовите помощи и средства, отпуснати преди 31 май 2023 година, се променят служебно от дирекции " Социално подкрепяне “, като размерите на помощите и средствата се дефинират в сходство с това разпореждане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР