Промени в Наредбата за медицинската експертиза предлага Министерство на здравеопазването.

...
Промени в Наредбата за медицинската експертиза предлага Министерство на здравеопазването.
Коментари Харесай

Предлагат пожизнена инвалидност за някои заболявания

Промени в Наредбата за здравната експертиза предлага Министерство на здравеопазването. Те плануват да се увеличи процентът на трайно понижената продуктивност и на типа и степента на увреждане при някои болести, а при други срокът на неработоспособност да стане доживотен.

Така да вземем за пример за заболели от диабет вид 2, при които са налице две и повече затруднения се предлага да имат доживотен период на неработоспособност. Причината е, че на този стадий от развиването на болестта прогнозата за възстановяване на положението е отрицателна, написа в претекстовете към законопроекта. Пожизнен период на неработоспособност се предлага и при хората, страдащи от доста честите и тежки епилептични пристъпи, както и за тези с  тежка степен на Множествена склероза.

При средночестите пристъпи на епилептични пристъпи се планува процентът на трайно понижената продуктивност и на типа и степента на увреждане да се промени от 70 на 71, което слага болните в по-високата група на неработоспособност. Пожизнен период е препоръчан и при карцином на щитовидната жлеза и преживяемост след петата година.

При децата и при възрастни с психологични болести непозната помощ може да се дефинира и при степен на увреждане под 90 на 100 според от естеството на болестта и опцията за развъждането на децата отвън фамилията (детска ясла, детска градина, учебно заведение и други), а за лицата с психологични болести и според от загубата на базисни обществени и основни умения, водещи до неспособност за битие без надзор, плануват още измененията.

Хора с увреждания ще получават помощни средства по нов ред

Предлага се и напълно нова подредба на степените на загуба на слуха и съответстващата им оценка в проценти, съгласно последната подредба на Световната здравна организация, обвързвана с използване на таблицата на Клодил Портман.
 istock istock
По нова методика ще се дефинира и процентът на понижена продуктивност и степен на увреждане, когато са налице няколко увреждания.

Оценката се дефинира, като към най-високия % по съответната насочна точка на най-тежкото (водещото) увреждане и в случай че той не е 100 %, се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите съпътстващи увреждания. В случай на определенa 100% трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане по съответната насочна точка на най-тежкото (водещото) увреждане, съпътстващите увреждания не се прибавят в оценката, само че се изписват в претекстовете на експертното решение, дружно със съответната насочна точка и %.

Регламентира се издаването на болничен лист за гледане на дете до 12-годишна възраст, посещаващо детско заведение или учебно заведение, контактно със заразноболен, наложително карантинирано в дома, и за гледане на дете до 12-годишна възраст, посещаващо детско заведение или учебно заведение, върнато оттова, заради наложена карантина на това заведение или учебно заведение, или на обособена група или клас в него.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР