Промени в мениджмънта ще обсъдят акционерите на "Българска фондова борса"

...
Промени в мениджмънта ще обсъдят акционерите на "Българска фондова борса"
Коментари Харесай

Предлагат Маню Моравенов за нов член на борда и изпълнителен директор на БФБ

Промени в мениджмънта ще обсъдят акционерите на "Българска фондова борса " АД на изключително общо заседание, което ще се организира на 17 септември, четем в писмените материали по дневния ред.

Проектът на решение планува освобождение на Иван Ангелов Такев като член на Съвета на шефовете на "Българска фондова борса " АД. В момента той е изпълнителен шеф на сдружението.
Заедно с това се предлага на общото заседание да избере Маню Тодоров Моравенов за член на съвета на шефовете на БФБ, като ще довърши настоящия мандат на освободения член на борда.

Съветът на шефовете на "Българска фондова борса " предложи доцент доктор Маню Моравенов да влезе в състава му и да стане изпълнителен шеф на институцията. Той ще оглави БФБ на мястото на досегашния изпълнителния шеф Иван Такев, който по свое предпочитание минава на друга позиция в небанковия финансов бранш в България.
Доц. доктор Маню Моравенов е неоспорим престиж с близо 25-годишен опит в сферите на финансите и вложенията, пазара на недвижими парцели и финансовите пазари. През това време той заема редица управителни длъжности в институции и неправителствени организации на българския финансов и капиталов пазар, измежду тях Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища (сега КФН), работни групи към Министерството на финансите, БФБ, Асоциацията на сдруженията със специфична капиталова цел, Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори, Националната комисия по корпоративно ръководство и други През последните години е зает интензивно в ръководството на кредитния портфейл и кредитоспособността на фирмите, както и ръководенето на процесите при другите източници на финансиране като: корпоративни заеми и банково финансиране, издаване на облигации, IPO-та и финансово финансиране.
"21 години след приемане на лиценз и пускане на контролирания финансов пазар в нашата страна БФБ има нужната организация, инфраструктура, институционална и интернационална представителност, които й отреждат почтено място измежду европейските борсови оператори. Като един от основателите на тази организация от мен може да се чака последователност и продължение на политиките на борсата. Моята визия за развиването на БФБ е тя да се трансформира освен във първокачествен и доходоносен, саморегулиращ се пазар на финансови принадлежности, само че също по този начин да добави стойност към процеса на набиране на капитал и ръководство на активи в България и района ", сподели доцент доктор Моравенов.
Доц. доктор Моравенов е един от създателите на Националния кодекс за корпоративно ръководство и играе дейна роля в основаването на законодателството, и на инфраструктурата на контролираните финансови пазари в България. Той е доцент и дълготраен учител във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси.
Доц. доктор Моравенов има докторска степен по "Финанси, заем и застраховка " от Софийски университет "Св. Климент Охридски " и магистърска по "Икономика и информатика " от Университета по национално и международно стопанство. Има голям брой специализации, създател е на две монографии, десетки студии, публикации и отчети в влиятелни български и задгранични научни издания.

Общият брой на акциите и правата на глас на акционерите на "Българска фондова борса " АД, към датата на решението на съвета на шефовете за привикване на общото заседание - 8 август, е 6 582 860, като всяка една акция е с право на един глас в общото заседание и дава право на акционера да гласоподава с един глас в Общото заседание.

Държавата посредством Министерството на финансите управлява 50.05% от капитала. Другите акции са разпределени сред капиталови медиатори и търговски банки (с 15.53%), други компании (с 20.33%) и самостоятелни вложители, които имат 14.08% от книжата с право на глас.

Право да вземат участие и да гласоподават в общото заседание имат единствено вложителите, които са вписани в регистрите на "Централен депозитар " АД като акционери на "Българска фондова борса " АД 14 дни преди датата на неговото съвещание, а точно на 3 септември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР