Проливни дъждове и ветрове връхлетяха някои части на страната през

...
Проливни дъждове и ветрове връхлетяха някои части на страната през
Коментари Харесай

Промените в климата: Ще продължат ли безснежните и топли зими?

Проливни дъждове и ветрове връхлетяха някои елементи на страната през последните дни, само че снегът към момента не е изненадал никого. По данни на климатолози, тази зима е допустимо да се окаже най-топлата у нас. До момента температурата е с 5 градуса по-висока от нормалното. Това съгласно специалисти е новото обикновено за студения сезон у нас, тъй като трендът на покачване на междинните температури в България от началото на века е с към 0,5 градуса на десетилетие.

Къде е снегът, питат се хората и се майтапят, че пролетта идва към този момент през януари.

Симеон Матев - лекар по климатология: " Може би сме на прага да имаме най-топлата зима, откогато имаме измервания. Това ще се реши обаче от февруари, който държи скрития коз. Средата и краят на идната седмица към този момент температурите ще си бъдат с типично зимни стойности. Не се чакат някакви сибирски студове, само че пък едни температури от порядъка на минус 6 до минус 8 - 10 градуса в края на идната седмица не са изключени ".

Земеделците не се оплакват. Ангел Вукодинов демонстрира полето си с ечемик и предвижда добра годишна продукция.

Ангел Вукодинов, зърнопроизводител: " Наистина той е в една оптимална фаза, дори и повече от добра, би било причина за една добра годишна продукция, в случай че ние си свършим работата и природата си свърши работата. Ако нямаме огромни, рискови обстановки от тук нататък, в случай че има студове да има преди този момент сняг, може да чакаме една естествена, добра годишна продукция ".

Учените обаче не крият опасенията си за реколтата, в случай че февруари сервира изненади.

Проф. Иван Янчев - Аграрен университет - Пловдив: " Ако да речем може да се случи февруари месец да паднат температурите до минус 15 - минус 20 градуса за към 24 часа или за 2 денонощия, съвсем е несъмнено, че 20-30 % от посевите могат да измръзнат ".

Топлите зими се трансформират в наклонност.

Симеон Матев - лекар по климатология: " Последните 4-5-6 зими това извънредно топло време се повтаря неведнъж и наподобява не на ненормално, а на новото обикновено. Ние би трябвало да привикваме с тази нова нормалност ".

Топлото време ще се отрази добре на сметките, само че основава други битови проблеми.

Николай Николов: " За мен топлото време има три доста неприятни черти - първата е грипа, второто е, че не мога да карам сноуборд и ски и третото - най-лошото, най-малко за мен е, че зелето се скапва. От грипа мога да се изцелявам, след 2 седмици може да има сняг, а никой няма да ми върне киселото зеле ".

Снегът и студът евентуално ще се върнат през идващите седмици. Време е към този момент да ни изненадат.

По тематиката работиха: Йоана Миланова и екип на БНТ-Пловдив
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР