Пролинът представлява неесенциална /заменима/ аминокиселина, необходима за производството на колаген.

...
Пролинът представлява неесенциална /заменима/ аминокиселина, необходима за производството на колаген.
Коментари Харесай

Пролин

Пролинът съставлява неесенциална /заменима/ аминокиселина, нужна за производството на колаген. Пролинът може да се синтезира от глутаминова киселина.

Тъй като попада в групата на заменимите аминокиселини, това значи, че пролинът се синтезира в организма, само че може да се набави и от храната.

Той не е изцяло изследван към момента, само че резултатите от редица проучвания сочат, че е от изключително значение за сухожилията и ставите в качеството си на забележителна по размер съставна част на колагена, който построява и поддържа съединителната тъкан и костите.

Предполага се, че пролин взе участие в състава на всички белтъци във всички организми. Пролинът е опора на всички органи и е определящ фактор за здравината им.

Ползи от пролин

 Мускули

Както стана ясно, основната функционалност на пролин е производството на колаген. Аминокиселината оказва помощ на мускулите да запазят своята разтегливост и защищават кожата от нездравословното деяние на UV-лъчите.

Участва в синтеза на аспарагин и аспаргинова киселина, а в това време подкрепя усвояването на протеините при основаването на здрави кафези в тялото.

Ползите от пролин не се лимитират единствено в поддържането на хубостта и младостта. Той има основна роля в лекуването на съществени болести като остеопороза и хронични болки в гърба.

Същевременно способността на пролина да подкрепя усвояването на протеините го прави желан от спортисти и хора, които са подложени на съществени физически натоварвания за попречване загубата на мускулна маса.

Последните научни данни удостоверяват, че пролинът е главен съставен елемент на еластичния филамент, наименуван титин. Титинът има свойството да се удължава в зоните на дейни съкратителни белтъци и по този метод основава напрежение в мускула.

Това напрежение зависи от еластичността на титина, която от своя страна зависи от концентрацията на пролин в него. Изводът е, че гъвкавостта и опцията за разпъване на мускулите зависят от наличието на пролин в еластичния като пружина белтък титин.

Източници на пролин

Пролинът може да се набави от месо, яйца и млечни артикули, както и от източниците на глутаминова киселина, която е основа на производството му.

 Източници на пролин

Добри източници на глутаминова киселина са кафяв ориз, бобови култури, зърнени култури, самун, пълнозърнести макаронени произведения, артикули на основата на соеви ферменти.

Прием на пролин

Атлетите одобряват пролин под формата на хранителни добавки за предотвратяване от загуба на мускулна маса. Пролинът е неесенциална аминокиселина и може да бъде създадена от тялото, само че може да се набави и от храната.

Вегетарианците и хората на ниско протеинова диета би трябвало да одобряват пролин под формата на хранителна добавка. Обикновено пролинът се комбинира с витамин С за по-добри резултати.

Дефицит на пролин

Дефицитът на пролин е обвързван с непълен банкет на глутаминова киселина. В резултат от понижения синтез на пролин се получават редица козметични и дерматологични проблеми, изразяващи се в разпределяне на кожата, утежняване типа на косата, чупливи нокти.

Вреди от пролин

В резултат на неправилното разграждане на аминокиселината от страна на организма, може да се стигне до доста високи равнища на пролин в кръвта.

Резултатът от това е поява на припадъци и интелектуални усложнения. Много високи равнища на протеин в кръвта могат да се дължат и на наследствено заболяване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР