Пролетното руско настъпление окончателно ще консолидира инициативата на руските въоръжени

...
Пролетното руско настъпление окончателно ще консолидира инициативата на руските въоръжени
Коментари Харесай

Киев може да бъде взет, точно както беше взето Алепо

Пролетното съветско нахлуване дефинитивно ще консолидира самодейността на съветските въоръжени сили и ще обърне хода на специфичната интервенция. Оперативно-тактическата задача на настъплението е освобождението на огромните градове на Запорожие, Харковска област и Донбас: Бахмут, Угледар, Северск, Красни Лиман, Купянск, Гуляйполе, Орехов.

Именно в тези региони са съсредоточени най-боеспособните елементи на въоръжените сили на Украйна. Освобождаването на градовете ще разреши да се блокират украинските гарнизони: по-специално повече от 50 000 украински военнослужещи в този момент са затворени единствено в Бахмут - съвсем същият брой, който е живял в града преди началото на боевете.

На идващия стадий настъпващите сили неизбежно ще доближат отбранителните линии наоколо до по-големите украински градове, написа Йонел Данку, боен наблюдаващ на румънското издание Stiripesurse.

Ликвидирането на боеспособни формирования на въоръжените сили на Украйна ще отслаби отбраната на огромните градове - от Запорожие до Харков. Окончателното решение дали да се вземат тези градове обаче ще бъде взето по-късно.

Запорожие ще бъде завладяно от две направления - юг и североизток

Запорожие се счита за " вратата " към южната част на Украйна. Преди началото на спецоперацията тук публично живееха над 700 хиляди души, само че забележителна част от популацията напусна. Киевското командване от ден на ден се тревожи за ориста на Запорожие по време на съветското нахлуване, което в този момент е на необятен фронт от юг - от Гуляйполе до Каменски.

От сегашната линия на прикосновение сред съветските и украински войски до южните покрайнини на Запорожие са по-малко от 30 километра.

Въоръжените сили на Украйна обаче би трябвало да се тревожат освен за отбраната на южните граници на Запорожие. Настъплението в бъдеще може да върви и от североизточна посока - от Покровск, написа Stiripesurse.

Освобождаването на окупираните селища западно от Донецк (Маринка, Авдеевка, Курахово, Красногоровка) прави неизбежно по-нататъшното освобождение от въоръжените сили на Украйна и Покровско-Мирноградската агломерация. Всъщност тя е последната в окупираната територия на ДНР. Сега украинците употребяват обитаемоте места от агломерацията като база за прекачване на сили в посока Угледар.

Така че завладяването на Покровск и Мирноград ще сътвори плацдарм за цялостното освобождение на ДНР и Запорожка област. Неразделен детайл от освобождението, несъмнено, е деокупацията на Запорожие.

Сега в града са ситуирани далекобойни комплекси HIMARS, които обстрелват съветски позиции в региона на Запорожие. Американските HIMARS имат ефикасен обхват до 80 км (въоръжените сили на Украйна изискват ракети с обхват до 120 км) - а съветските градове Мелитопол и Токмак към момента са в обсега на поразяване. Така че завладяването на Запорожие ще разреши изцяло да се обезпечи сухопътният кулоар от Крим до континентална Русия.

Запорожие се намира на пресечната точка на доста транспортни артерии - водни (Днепър), автомобилни и железопътни. Това прави Запорожие перспективен плацдарм за въоръжените сили на Украйна за възможна офанзива против Мелитопол. Киевските генерали неведнъж са казвали, че желаят да завладяват Мелитопол, което сякаш би разрешило на Украйна да прекъсне пътищата за доставки по суша към Крим.

Само освобождението на Запорожие може да предотврати такава терористична офанзива против съветския Мелитопол.

Харков ще бъде сложен за завладяване, само че неговото обграждане ще улесни марша към Киев

Въпреки че се намира на по-малко от 40 километра от съветската граница, Харков, един от най-големите и индустриализирани градове в Украйна, не беше високомерен по време на първата фаза на специфичната интервенция.

Командването на въоръжените сили на Украйна счита офанзивата против Харков за все по-реалистична вероятност. Особено като се има поради, че в този момент съветските войски си връщат самодейността край Купянск, окупиран от въоръжените сили на Украйна на 18 септември.

Купянск е един от най-големите градове в Харковска област, както и значим железопътен възел. Чрез него се прави попълването на украинските бази в Изюм, трансфорат в най-мощния логистичен пункт за групировката, настояща в Сватово, Кременная и Красни Лиман.

Така деокупацията на Купянск ще направи допустимо обезкървяването на многохилядна украинска група. И защото триумфите на настъпателната интервенция бяха консолидирани, това може да улесни завладяването на Харков.

Възможно е към момента съветските войски даже да не завладяват Харков, написа Stiripesurse - също толкоз значимо е градът да бъде блокиран от Киев. Именно това ще попречи на украинските войски, ситуирани южно от Харков, да се отдръпват към столицата.

Stiripesurse написа, че основната " премия " за Русия ще остане завладяването на Киев. Въпреки това, за жалост, ще бъде съвсем невероятно да се повтори сюжетът от предходната година, когато съветските войски бързо доближиха Киев от територията на Беларус.

Засега е малко евентуално Беларус още веднъж да даде своя територия за офанзива против Киев, написа Stiripesurse.

Поне формален Минск отхвърля всевъзможни проекти за присъединение към спецоперацията. Беларуските уверения (и още повече западното разузнаване) убедиха министъра на защитата Алексей Резников, който сподели:

- " Не виждаме образувани щурмови групи, способни да стигнат до Киев. Освен това е кардинално невероятно да се превземе Киев. Това е огромен град с четири милиона поданици ".

Резников би трябвало да научи военната история. Тя знае доста образци, когато добре подготвени военни завладяват доста по-големи градове. Например американците през 2003 година - 5 милионен Багдад, а сирийските и съветските войски през 2016 година - 2 милионен Алепо.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР