„Пролетните срещи на МВФ станаха в един критичен за света

...
„Пролетните срещи на МВФ станаха в един критичен за света
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Инфлацията може да продължи по-дълго от очакванията

„ Пролетните срещи на МВФ станаха в един сериозен за света миг, когато имаме рецесия върху рецесия. Русия е в криза, стопанската система на Украйна ще се свие с 40%. Това няма по какъв начин да не се отрази на Европа и света ".

Това съобщи пред български публицисти шефката на МВФ Кристалина Георгиева на виртуална конференция. Тя очерта четири тематики от тези срещи: Как да ускорим растежа, по какъв начин да се оправим с инфлацията, по какъв начин паричната политика да реагира на инфлацията и провокациите на фрагментацията на международната стопанска система.

България демонстрира резистентност при поредност от разтърсвания, с помощта на политиките на поддръжка през 2021 година, стопанската система се възвърне, макар пандемия и политическа неустойчивост, даде оценка Георгиева. Според нея, в действителност има заплаха от закъснение на растежа ни - прогнозата е до 3% за тази година, тъй като сме покрай Русия и сме с по-висока енергийна взаимозависимост. Последните два фактора пък ще се отразят на инфлацията, която към този момент се форсира и влезе в двуцифрени индикатори.

" А това значи, че когато паричната политика тръгне към стягане, главно през повдигане на лихвените проценти, това ще се усети и от семействата, и компаниите ", предизвести Георгиева.

Тя показа какво е направил МВФ за Украйна досега и какво ще направи от тук нататък? Отпуснати са 1,5 милиарда $ незабавно финансиране, открита е специфична сметка за страните, които желаят да финансират украинците. Фондът готви и доста мощна поддръжка за мощно наранени от войната държави- като Молдова да вземем за пример, която има 2 милиона поданици и към този момент 400 000 бежанци, съобщи тя.

В международен проект, фондът чака сериозен риск от рецесия на храни, минимум 26 страни ще се окажат тази година в доста тежко положение. Заделени били 700 милиарда $ за поддръжка на страните, наранени от войната, а 40 милиарда $ са обезпечени за фонд за страните, които са заинтригувани за помощ за климатичните промени, заяви Георгиева.

На въпрос за конкретизация за помощта към Украйна, тя изясни: „ Помагаме финансово и морално. Заради войната потребностите на страната се усилиха, а приходите- мощно се понижиха. В работата ни със финансовото министерство на Украйна установихме, че 5 милиарда $ на месец ще са нужни с цел да запълнят финансовата дупка от войната. Всички сме респектирани от това, че украинците са в положение да поддържат обществените си услуги, снабдяването, да си заплащат пенсиите, заплати, както и бързо да възвръщат нарушени от обстрела връзки.

В подтекста на тези 5 милиарда $, към този момент сме дали 1,4 милиарда $, които са разполагаем за прилагане по преценка на държавното управление на Украйна, както и специфични права на тираж в размер на 2,4 млн. $, заключи тя. И добави, че се работи и по активизиране на финансирането от разнообразни донори- страни или компании. По линия на ЕВБР да вземем за пример има планове за финансиране на предприятия в Украйна, като по този начин ще се помогне на стопанската система като цяло. МВФ приканва страните, които желаят да оказват помощ, да дават нисколихвено, разсрочено във времето финансиране на страната, която е в епицентъра на войната.

Дали единствено повишението на лихвените нива ще преодолее инфлацията, или няма да бъде задоволително, е значим въпрос, съобщи още Георгиева. Да се управлява пандемията локално не е допустимо, регистрират от фонда. Те са разтревожени от новата вълна на пандемията в Китай и считат, че доколкото пандемията не е завършила, тя ще продължава да бъде фактор за инфлацията. Вторият фактор за растежа на цените е войната, която докара до високи цени на първични материали, горива, изброи аргументите за инфлацията Георгиева. Покачването на лихвите е належащо и към този момент се случва в доста развити страни, добави тя.

Това, което би трябвало да се случи, съгласно МВФ, е ускорение на произвеждане на храни, което бе огромна тематика и ще продължи да бъде огромна тематика. В момента се разпознава къде има опция за увеличение на производството на храни - Канада, Индия към този момент са го декларирали. В Съединени американски щати върви диалог на тематика етанол в подтекста на пренасочването му към произвеждане на царевица. Темата за торовете също ще бъде огромна, предвиждат от фонда.

" Това обаче не значи да си затворим очите пред потребността за се покачат лихвите., които ще се отразят на търсенето на заеми, ще усложнят погасяването им, изключително в страни с високо дългово време. Няма да бъде елементарно тази година, няма да бъде елементарно и следващата година ", предвижда Георгиева. Но добави, че е обнадеждена от това, че се търсят доста канали за намирането на решения.

Според Георгиева, най-голямата покруса от войната е, че провокира дълбока криза. Че войната и икономическите компликации значат поток от бежанци към прилежащи страни. Така, съгласно анализите на фонда в Русия рецесията е най- дълбока- анализът на МВФ демонстрира, че тя към този момент се е свила с 11%, а се плануват да има негативен растеж от минус.

Георгиева е безапелационна, че най-тежките последствия от войната и от глобите, са за Русия и Украйна. В съпоставяне с тези две страни последствията в страните от Европейски Съюз не е толкоз бездънен. „ Коренът на всички тези последствия е войната, която Русия стартира. Затова най-хубавият излаз е войната да спре, глобите са последствия от войната “, заключи Георгиева.

Относно нашия район, какви ограничения планува МВФ и дали възнамерява да подкрепя финансово страни, които се нуждаят от това, Георгиева разгласи: „ Готови сме да финансираме всеки, който демонстрира интерес към финансиране от МВФ. Страни с положителни индикатори се интересуват от инструментите на фонда, които им дават сигурност, т.е. без да получават непосредствено финансиране, си обезпечават буфери, с цел да имат опция за бързо финансиране, в случай че се наложи, което им основава сигурност. Ние предлагаме всички принадлежности на фонда “, изброи тя. И посъветва: „ Ако става дума за потребност от филантропична помощ, по-добре е това да става с безплатно финансиране “.

„ Въпреки, че коригирахме прогнозата си за растеж надолу за доста страни, за множеството от тях предвиждаме положителен напредък, т.е. не предсказваме криза за света ", безапелационна бе шефката на МВФ.

На въпрос на „ 24 часа “ откакто прогнозите за растеж са в посока към намаление, а за инфлацията са тя да пораства, чака ли ни стагфлация, Георгиева съобщи: „ Наистина преди войната чакахме тъкмо противоположното - растежът да върви нагоре, а инфлацията- надолу. За страдание се получава тъкмо противоположното. За страни, които към момента не са се възстановили изцяло от пандемията, се появява такава заплаха. Но това не е проблем за света. Икономиката на Съединени американски щати да вземем за пример е в доста добра позиция от позиция на растеж. Притеснява ни това, че интервалът на инфлацията ще продължи по-дълго “. В този подтекст, Георгиева акцентира, че е доста значимо да не се влезе в спиралата растежът на цените да тласка заплатите нагоре, а те на собствен ред да усилват инфлацията. Затова, безапелационна бе тя, е доста значимо преодоляване на растежа на цените с повече произвеждане. Ако фрагментацията на света се окаже факт, тя ще пречи на преодоляване на тази серпантина, само че още не сме там и уповавам се да не отидем, успокои Георгиева.

„ Това, което видях в пролетните срещи е мощно обръщение за нуждата от съдействие, с цел да могат разрастващите се страни да имат подтик за напредък. Световната стопанска система се утрои, само че разрастващите се пазари се усилиха 4 пъти, което се изрази в понижаване на бедността от милиарди до 650 милиона. Рискът в този момент е от основаване на изолирани системи от страни със свои системи на заплащане, със свои политики, считат от фонда.

„ Ако създадем лист на проблемите, с които страните не могат да се оправят сами- климатични проблеми, цифровизация и редица други, ще стане ясно, че изборът е да бъдем по-богати дружно, или да бъдем по-бедни всеки самичък за себе си, очерта днешната обстановка Георгиева.

И приключи – „ знаем, че глобализацията не беше, и не е съвършена и че светът ще бъде друг. Въпросът е по какъв начин да върви напред, тъй че да сме по-силни дружно “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР