Пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка започват

...
Пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка започват
Коментари Харесай

Започват пролетните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон

Пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка стартират във Вашингтон. Водещи тематики ще бъдат финансовата поддръжка за Украйна, опциите за отбягване на криза и климатичните промени.

Още преди началото на пролетните срещи от Международния валутен фонд предизвестиха, че вероятностите пред световния стопански напредък през идващите пет години са най-мрачните за последните над три десетилетия. Сред водещите аргументи е съветската война против Украйна, като в сряда ще се организира специфична кръгла маса за оказването на финансова поддръжка за Киев.

МВФ планува световната стопанска система да означи растеж с към 3% през втората половина на това десетилетие, защото по-високите лихви оказват напън. Това е най-ниската средносрочна прогноза за напредък на институцията от 1990 година насам.

За 2023 година международният БВП евентуално ще нарасне с по-малко от 3%, разяснява предходната седмица ръководещият шеф на фонда Кристалина Георгиева в обичайна си тирада преди началото на пролетните срещи.

Извън икономическите последствия, породени от съветската инвазия в Украйна, финансовият хайлайф ще разисква и проблемите в банковата система. Специален фокус ще бъде подложен и върху битката с климатичните промени.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР