Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет одобри със забележки проекта

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет одобри със забележки проекта
Коментари Харесай

Прокурорската колегия на ВСС одобри със забележки правилата за избор на специалния прокурор

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет утвърди със забележки плана на правила за избор на специфичен прокурор, който да проверява основния заместниците му, заяви lex.bg.
При разискването Огнян Дамянов предложи няколко промени, свързани с процедурата за избор на този специфичен прокурор. Една от забележките му е обвързвана с документите, с които претендентите би трябвало да удостоверят нужния най-малко 12 години юридически стаж. В разпоредбите написа, че това става с осигурителна или трудова брошура, информация или различен документ.
Дамянов съобщи, че претендентът би трябвало да е настоящ прокурор и за това в тази ситуация единственият документ, който може да удостовери стажа, е служебна записка.
 Кьовеши: Прокурорските кандидатури от България ще бъдат обективно прегледани Кьовеши: Прокурорските кандидатури от България ще бъдат обективно прегледани
Лаура Кьовеши е взела участие по покана на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет в онлайн работна среща по отношение на разискването на...
Друга негова промяна е по отношение на наредба, която планува, че при преценката за допустимост на претендентите се вземат поради показаните от тях документи, както и отчетите на Комисията за атестиране и състезанията и на етичната комисия за притежаваните професионални и нравствени качества. Според Дамянов преценката за допустимост би трябвало да се прави единствено въз основа на документите, показани от претендентите, тъй като отчетите на двете комисии образуват преценката на при идващия стадий от процедурата – чуването на номинираните.
Третото му предложение е да отпадне заложеното ограничаване от 30 минути, в които се претендентите дават отговор на въпроси.
И последната му забележка е, че в разпоредбите е записано, че претендентите показват идея пред Пленума на Висш съдебен съвет в границите на 20 минути.
Дамянов съобщи, че няма условие претендентите да показват идея в тази процедура. „ Под идея евентуално се има поради мироглед или мнение за работата му като прокурор по следствието и метода на администриране на тази работа – каква администрация ще е нужна, какви пространства, къде да се ситуира и така нататък Затова предлагам думата идея да бъде сменена със мнение “, изясни Дамянов.
 Общото заседание на следователите ще избира член на Висш съдебен съвет онлайн Общото заседание на следователите ще избира член на Висш съдебен съвет онлайн
Общото заседание на следователите за избор на член на Висшия правосъден съвет ще се състои в две поредни съботи на 13 март 2021 година и...
Колегите му по принцип за редакция на разпоредбите, само показаха терзанието си от думата „ мнение “. Калина Чапкънова тя предложи да се размени с „ мироглед “, а Йордан Стоев – с „ виждане “.
На финала членовете на Прокурорската гилдия взеха решение да предложат на правната комисия и двата разновидността, пък тя да се спре на някой от тях, написа още lex.bg.
Кадровиците показаха позитивно мнение по плана за правила със забележките, направени от Огнян Дамянов.
Пленумът на Висш съдебен съвет ще разиска плана на 25 март.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР