Прокуратурата взе на прицел местната власт. Кметовете на Созопол и

...
Прокуратурата взе на прицел местната власт. Кметовете на Созопол и
Коментари Харесай

Прокуратурата срещу местната власт: Разследват кметовете на Созопол и Златица

Прокуратурата взе на прицел локалната власт. Кметовете на Созопол и на Златица, надлежно от ГЕРБ и от Българска социалистическа партия, получиха обвинявания за заграбване на средства.

Панайот Рейзи , който ръководи Созопол , ще дава отговор за длъжностно заграбване в размер на близо 2 млн . лева .
Обвиниха созополския кмет за заграбване на близо 2 млн. лева Според прокуратурата Панайот Рейзи е плащал за строителство от общинския бюджет, като парите стигали до частна сметка
Днес той отсъстваше от работното си място. Рейзи се проверява за десетки контракти със съмнителни компании . Някои от тях са на обществено слаби лица, обясниха от Софийската градска прокуратура.

Става въпрос за 33 договора за строително-монтажни действия за пътища в Община Созопол, подписани в интервала 2014 година – 2017 година Според прокуратурата, вместо парите да са превеждани по сметките на компаниите, кметът Рейзи ги превеждал на физическо лице , което нямало връзка с фирмите-изпълнители на ремонтите. Сумата е изтеглена в един ден.

Според общински съветници от Българска социалистическа партия, ръководството на Рейзи е довело Созопол до свръхзадлъжнялост.

„ Преди две години и половина бяха нараснали локалните налози на недвижимите парцели със 130% и Община Созопол непрестанно продава недвижимото си имущество, с цел да може да връзва бюджета си”, разяснява Тихомир, общински консултант Българска социалистическа партия – Созопол.
Снимка: btvnovinite.bg
Общински съветници от ГЕРБ не пожелаха да разясняват проблема. Хората от Созопол, за които общината е единственият огромен шеф, се тормозят да приказват.Разследването не е завършило и се чакат още обвинявания, прецизираха от прокуратурата.

Рейзи взе участие в локалната власт на Созопол повече от 20 години – първо като зам.-кмет, след това като ръководител на Общинския съвет. От 2007 година е кмет на Община Созопол. Дълги години той е бил и в управлението на Българския футболен съюз.

Прокуратурата проверява Панайот Рейзи и през 2012 година за злоупотреби с публични поръчки
Обвиниха кмета на Златица за заграбване на 1 млн. лева Ако бъде наказана, Магдалена Иванова може да лежи до 20 години в пандиза
Кметът на Златица Магдалена Иванова е с обвиняване за длъжностно заграбване за над 1,8 млн . лева .

Тя е втори мандат кмет от Българска социалистическа партия и ще бъде разследвана за ремонт на локално учебно заведение . Строежът е почнал през 2014 година с отпуснати от държавното управление над 2 млн лева Половината обаче изчезнали, твърди прокуратурата.

Според нея обвиняванията са политика и няма доказателства, че тя е нарушила законите.

„ Не съм обезпокоена. Вече съм претръпнала. Знам какво се случва, знам от кой е подаден сигналът. З нам, че идват избори и пред и избори към този момент по този начин се скача . Аз настоявам, че нямам един милион. Но дано да си тръгнат нещата и ще видим”, разяснява Магдалена Иванова, кмет на Златица.
Снимка: btvnovinite.bg

От прокуратурата отхвърлят връзка сред обвиняването и локалния избор . Твърдят, че имат задоволително доказателства за това, че общината е плащала за едни и същи поправки по два пъти, а парите са били преведени на софийска строителна компания.

„ Може би са повишени някои суми неведнъж, с цел да има уау резултат и да се каже в обществото, че има конспирация, да се види по какъв начин този кмет не работи и да се види, че тя е пристигнала надали не да краде. Може би съзнателно е повишено това нещо”, добави Иванова.

Хората в Златица не са сюрпризирани и са внимателни в мненията. От прокуратурата настояват, че в града ще има и други упрекнати . Ако виновността на Иванова се потвърди в съда, тя може да получи до 20 години затвор .
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР