Прокуратурата повдигна обвинение на мъжа, задържан снощи за поругаването на

...
Прокуратурата повдигна обвинение на мъжа, задържан снощи за поругаването на
Коментари Харесай

Затвор до 3 години и глоба до 10 000 лв. грозят скитника, поругал гроба на патриарха

Прокуратурата повдигна обвиняване на мъжа, арестуван нощес за поругаването на гроба на патриарх Неофит и ще изиска той да остане за непрекъснато в ареста. Назначена е експертиза, която да потвърди психологичното му положение. Мотивите на 37-годишния клошар към този момент остават незнайни. Свещеници и психолози обаче дефинират държанието му като протест против обществото и против Бога, както и яд от ситуацията, в което се намира.



Без опозиция, само че без да дава пояснение за какво е поругал гроба на патриарха, мъжът е арестуван през вчерашния ден в региона на НДК.

" 37-годишен, незнаен на Министерство на вътрешните работи досега, който води бездомнически метод на живот. Същият очевидно има някакви психологични отклонения ", изясни комисар Георги Гечев - зам.-началник на Първо Районно ръководство.

" Оскверняване гроб на мъртвец - за това действие се планува наказване отнемане от независимост за период до три години или пробация, както и комулативно планувано наказване санкция от 5000 лева до 10 000 лв. ", сподели Николай Николаев - представител на Софийската районна прокуратура.

Предстоятелят на столичната катедрала " Св. Неделя " отец Николай споделя, че познава 37-годишния варварин, не знае името му, само че и различен път проявявал експанзия към свещениците и църквата.



" Почти всички го познават, тъй като той и такива като него живеят в централната градска част, много постоянно необезпокоявани, и когато не са злоупотребили с субстанции, те от време на време може би са равнопоставени на пазара на труда и на доверието, само че това е толкоз рядко, че не си коства да се загатва ", означи отец Николай, предстоятел на църквата " Св. Неделя ".

В поддръжка на обстоятелството, че мъжът е постоянно срещан в центъра на столицата, приказва и видео в обществените мрежи, в което той танцува на улицата с млада жена.

Според отец Николай, вандалският акт на мъжа по-скоро е реакция към обществото. И защото достъпът до храмовете е най-лесен, тези хора разрушават точно там. И съгласно психолога Николай Димитров мъжът се бунтува против ситуацията си в обществото, само че и против Бога и църквата.

" Човек не отива инцидентно съответно към кръста да посегне. Кръстът е нещо, което ти разпознаваш доста елементарно, не е нещо, което можеш да объркаш инцидентно... Така по някакъв метод се пробва да се опълчи, да се възпротиви на това, което Бог му е отредил като задача и роля в обществото и взаимоотношенията му с другите хора ", счита Николай Димитров, психолог.

Отец Николай споделя, че казусът не е изолиран и експанзия против храма демонстрират към 20-ина души като скитника. А дали би трябвало да се направи ограда и да има защита, отец Николай изяснява, че даже след атентата в " Св. Неделя " през 1925 година към църквата не е сложена ограда.

" За мене е по-добре мястото на поклонение пред блажено умрелия български патриарх и Софийски митрополит Неофит да бъде налично, свободно и хората с отговорност и примирение да пристъпват, в сравнение с да създадем недостъпно място с жива защита, с полиция и с стоманени огради ", означи отец Николай.

Ако се окаже, че вандалът, осквернил гроба, е неуравновесен, ще бъде настанен за наложително лекуване.

Автори: Елиана Димитрова и Йоана Миланова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР