Прокуратурата отказа да предостави поискания от БСП доклад на ДАНС

...
Прокуратурата отказа да предостави поискания от БСП доклад на ДАНС
Коментари Харесай

Прокуратурата отказа на БСП доклада на ДАНС за оградата на границата

Прокуратурата отхвърли да даде поискания от Българска социалистическа партия отчет на ДАНС за градежа на оградата на границата, като разгласи, че той е част от доказателствения материал по течащото следствие. 

Досъдебно произвеждане за закононарушение от общ темперамент по отношение на оградата е формирано на 19 декември предходната година. 

Разследването е почнало по сигнали на някогашния народен представител Велизар Енчев.

Сигналът на Енчев е от 10 март предходната година. В сигнала Енчев изяснява, че има нарушавания при градежа на оградата и че построяването й непозволено се реализира от компании на " Патриотичния фронт " при съществуване на данни за " свързани лица ". Според Енчев цените по договорите са неведнъж повишени.

След сигнала е изискана документи от регионалните шефове на областите Хасково, Ямбол и Бургас, доколкото те подхващат и провеждат всички дейности по отношение на проектирането, построяването и гаранционното поддържане на краткотрайното препятстващо оборудване. Средствата се утвърждават от Министерския съвет, а построените сектори от оборудването преди употребата им се одобряват с протокол от комисия, назначена от съответния регионален шеф, изясняват от прокуратурата.

Възложена е и инспекция на възлагането, проектирането, построяването и гаранционното поддържане на краткотрайното възпрепятстващо оборудване на българско-турската граница.

Проверка на изказванията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности, и действието на оборудването е предоставена и на ДАНС.

По делото е назначена инженерно–техническа експертиза, чието умозаключение се чака.

На 9 февруари 2018 година до основния прокурор е постъпило искане от депутатите от БСП Елена Йончева и Крум Зарков за даване на отчета на ДАНС с резултатите от осъществената инспекция.

Искането е изпратено на способената прокуратура – Специализираната прокуратура. На 21 февруари 2018 година наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура е изпратил отговор до народните представители, като е показал, че отчетът на ДАНС съставлява част от доказателствените материали и не може да им бъде възложен.

Посочено е също, че разгласяването на материалите от наказателното произвеждане към сегашния миг съществено би затруднило следствието и разкриването на обективната истина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР