Прокуратурата назначи от днес охрана на Васил Божков и близките

...
Прокуратурата назначи от днес охрана на Васил Божков и близките
Коментари Харесай

Назначиха охрана на Васил Божков и близките му. Нове холдинг: Фалшива новина е, че е екстрадиран

Прокуратурата назначи от през днешния ден защита на Васил Божков и околните му, заяви юристът му Георги Гатев пред медиите, откакто приключи разпитът на клиента му.

Охраната е разпоредена по отношение на молба, отправена от Божков преди време, когато искаше да дава показания по делото, изясни Гатев и добави, че защитата ще се извършва от чиновници на Главна дирекция " Охрана " или от Министерство на вътрешните работи. " Той не се опасява, само че има опасения ", сподели юристът, представен от Българска телеграфна агенция.

Божков беше разпитван през вчерашния ден и през днешния ден по отношение на формирано дело по негови изказвания, че е дал 60 млн. лева, на министър на финансите. 

Междувременно  " Нове АД Холдинг ", компанията на арестувания предприемач Васил Божков, излезе с намерено писмо до медиите, в което упорства, че новината за изгонването му е подправена, заяви БНР. 

В писмото се споделя:

" Припомняме, че съдът в ОАЕ се произнесе и отхвърли настояването за екстрадиция. Решението от 27.04.2021г. е дефинитивно и не предстои на преразглеждане.

Българските управляващи в лицето на Специализираната прокуроратура изпратиха общо 18 (осемнадесет) претенции за изгонването на господин Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Но българската прокуратура в никакъв случай не показа най-важните документи, свързани с тези претенции, а точно: първичното следствие и истинската заповед за задържане, наложителни за екстрадиция.

Поради това най-висшият съд в ОАЕ дефинитивно се произнесе с отхвърлително решение по настояванията за екстрадиция. Това решение е влезнало в действие и не предстои на обжалване. Съдебният акт почива на две учредения:

- българските управляващи на са показали най-важните документи в екстрадиционното производство;

- обвиняванията в закононарушенията не са потвърдени.

Съдът в ОАЕ навреме уведоми за решението си основната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички способени органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските управляващи в границите на обичайния законов ред.

Накрая, само че не на последно място, господин Божков обитава законно в ОАЕ и против него няма висящи производства в страната. 

Намеренията на Прокуратурата са повече от ясни - да заблудят българското общество и съд, че господин Божков не се е прибрал по лично предпочитание в родината си.

Тези неистини и манипулции са очевиден напън върху съда за задържането на господин Божков под непрекъснат арест ".

Според " Нове АД Холдинг " показаните от прокуратурата факсимилета, които тя е получила 3 дни след идването на Васил Божков в София, не са доказателство за екстрадиция.

" Самият факт, че прокуратурата не знае, че е екстрадиран все още на прибирането му, е безразсъден. Тези факсимилета съставляват формалната и наложителна преписка на заинтригуваните институции във връзка с събаряне на алената бюлетина от Интерпол и нищо повече. Още при отпътуването си на летището в Дубай господин Божков беседва с представители на Интерпол там, които му обясниха, че ще чакат удостоверение от българските управляващи за неговото идване в България и надлежно събаряне на Червената бюлетина.

Властите в ОАЕ са обезпечили " право на леговище " на Васил Божков. В този случай те от своя страна се нуждаят от нужните писмени уверения, че господин Божков се прибира назад в страната, поради която той е изискал от тях отбрана, по своя воля и на своя отговорност. Това е естествена процедура и доказателство, че той не е екстрадиран, а се е прибрал непринудено.

Това са обстоятелствата. Всичко останало са внушения, операции, откровени неистини и неприятен превод ", заключават от компанията.

Инфо: Българска телеграфна агенция, БНР

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР