Прокуратурата на Швейцария е подвела под отговорност "Креди Сюис" заради

...
Прокуратурата на Швейцария е подвела под отговорност "Креди Сюис" заради
Коментари Харесай

Креди Сюис отива на съд за пране на пари от българи

Прокуратурата на Швейцария е подвела под отговорност "Креди Сюис " поради пропуща й да предотврати пране на пари от българска престъпна група, която е легализирала през банката средствата от трафик на опиати сред 2004-а и 2008-а. В публично изказване на 17 декември офисът на основния прокурор на алпийската страна показва, че банката не е взела всичките нужни организационни ограничения, изисквани по закон, с цел да не допусне средствата, получени от продажби на кокаин, да бъдат употребявани след това за покупки на недвижими парцели в Швейцария и в България. Обвинения в Швейцаския федерален престъпен съд са импортирани и против някогашен управител на "Креди Сюис " и двама хипотетични членове на престъпната организация.

Швейцарската прокуратура има право да води престъпни следствия против банки по съмнение, че те не са положили задоволително старания, с цел да проучат клиентите си за явни връзки с подземния свят. През ноември швейцарските съдии "смъмриха " отделение на френската "Сосиете женерал " поради проявено недовиждане при приемането на пари от наказания лъжец Алън Станфорд.

В публично изказване "Креди Сюис " е изразила удивление от решението на правосъдните управляващи да насочат обвинявания по следствие, което се точи към този момент повече от 12 години. Банката отхвърля изказванията за организационни пропуски и счита да се пази "енергично ".

Случаят датира от 2008-а когато швейцарските прокурори стартират следствие против български герой (бел. ред. - Евелин Банев - Брендо), за който се твърди, че е станал трафикант на опиати. През идващите седем години следствието се уголемява и обгръща и лица от обкръжението на българина, някогашен чиновник на банката, някогашен шеф на "Креди Сюис " и самата банка.

Банкерът, обслужвал бореца, е упрекнат през 2017-а за съучастничество в пране на пари. Основното му нарушение е, че е пренесъл незаконно над 4 млн. шв. франка в дребни банкноти от Барцелона в Швейцария. В началото на тази седмица съдът приключи делото против служителя и остави обвиняванията против "Креди Сюис " и против един от някогашните й мениджъри - дама, чието име не се загатва (което е естествена процедура в Швейцария). Тя е упрекната, че е управлявала бизнес връзките с българска престъпна олганизация и че е помогнала интензивно на нарко-кръга да изпере 16 млн. франка и да прикрие противозаконния генезис на транзакции за над 140 млн. франка.

"Креди Сюис " пък е упреквана, че не е упражнила законните си отговорности, в това число е пропуснала да замрази 35 млн. франка, подлежащи на изземване по предписание от 2007-а. Прокуратурата твърди, че банката е знаела за тези нередности още от най-малко 2004-а и е разрешила тази противозаконна активност да продължи до 2007-а и по-късно, с което е попречил на своевременното секване на прането на пари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР