Прокуратурата е започнала проверка на цялата документация, свързана с ремонта

...
Прокуратурата е започнала проверка на цялата документация, свързана с ремонта
Коментари Харесай

Прокуратурата започна проверка на ремонта по `Граф Игнатиев`, общината откри грешки и в проекта за `Цар Борис III`

Прокуратурата е почнала инспекция на цялата документи, обвързвана с ремонта на " Граф Игнатиев ".
 Нов скандал с ремонта на Графа, поради промяна на подложката на трамвайните релси
" Вчера пристигна указателно писмо от прокуратурата в рамките дневно да се дават всички документи ", сподели основният проектант на София арх. Здравко Здравков пред bTV, който увери, че след приключването на вътрешните инспекции и тази на прокуратурата ще бъде изнесена цялостна информация за откритото.

Повод стана подмяната на вибрационната поставка на трамвайните релси и промяната на проектанта на трасето инж. Румен Борисов.

" Фирмата, която сложи материала е международно известна (бел. ред. G.P. Group). Тя е построила над 1 млн. квадратни метра в цяла Европа. Тя също прави своите инспекции по повод осъществяването на качеството - съобщи арх. Здравков. - Миналата седмица имаше техни проверяващи по повод слагането на материалите, както и цялата система, която обгръща стоманения път. Касае се за едно плаващо легло, което да обезпечи тази система да не предава вибрациите от придвижването на трамваите към останалите здания. "

На въпрос дали е спазен законът той отговори, че това ще кажат проверяващите. " Аз, като основен проектант, споделям, че нашата цел е да приключим ремонта качествено и в период и да осигурим тази релсова структура да не предава вибрациите към прилежащите здания... Качеството ми на основен проектант не разрешава да върша сходни изявления или следствия ".

По мотив подложката той съобщи: " Това не е поставка от рециклирани гуми, това е първокласен материал, който се слага на обекта с оглед понижаване на вибрациите от стоманения път. Такъв се слага и на новото трамвайно хранилище в Земляне, тъй че ние не сме разкрили топлата вода с слагане на подобен материал ".

Оттеглянето на проектанта инж. Румен Борисов и промяната му с различен екип той разяснява с  думите, че в неговата планова документи са били открити неточности, които той е отказал да преработи, по тази причина със задачата се е заел различен екип.

" Не може да кажете на един архитект: " Вие сте сбъркали " и той да споделя: " Не, аз това няма да го поправям, тъй като моят план е магически ", ядоса се архитектът и изрази недоумението си от държанието на инженера, който се държал като " ощипана мома ".

" Това са негови проектантски неточности! Всеки да си носи отговорността по време на цялото строителство - било то архитект или строител! Ние, Столична община, сме възложител и отговаряме за здравето и сигурността на софиянци. Намерили сме 22 млн. лв.. Подменяме цялата подземна инфраструктура, която е поставена 1903 година. Никой не обръща внимание на този факт! Цялата е сменена. Това, което се прави сега е, че ние сме намерили европейското финансиране, упълномощили сме планиране, той прави проектантско решение със същата тази гума, която след това подменя. После се оказва, че той отхвърля да си промени плана и върви по всички вероятни медии. Моите извинения! Всеки може да се крие зад клавиатурата, аз съм пристигнал тук, с цел да пазя здравето и живота на софиянци. Казвам ви, че това е най-хубавото решение и най-хубавото трасе! ", съобщи още арх. Здравков.

" Граф Игнатиев " не е единственият спорен обект на инж. Борисов, стана ясно от диалога.

" Имаме забележки по плановата документи, която е изработил за трасето на бул. " Цар Борис III ". Там също преразглеждаме плановата му документи. Установяваме неточности в процеса на планиране " , сподели арх. Здравков.

Позицията на инж. Борисов, изразена пред OFFNews документално преди няколко дни, гласи:

“Oтказах се от упражняването на авторски контрол по част „ Релсов път “ на ул. “Граф Игнатиев ” заради неизпълнението на моя механически план и техническите условия на документите от откритата процедура. Налагаше се да одобря виброизолационна поставка, която изобщо не дава отговор на плана, а и има отхвърлен участник от тръжната процедура, който е предложил същата. Сигнализирах в точния момент всички участници в строителния развой устно и документално (в заповедната книга на обекта). Виброизолационната поставка е най-важната част от плана ми – трамвайните линии са ситуирани доста близо до постройките и са подложени на мощни трептения. По план тя трябваше да е с доста дребна коравина и да обезпечи над 80% намаляването им, в съпоставяне със съществуващото състояние преди реконструкцията. Доставената и инсталирана към този момент поставка е доста корава за трамвайни линии и няма да виброизолира постройките в рисковия за тях нискочестотен диапазон от 20 до 80 Нz. Вместо да се обърне внимание на подмяната на материалите, Възложителят провежда съвет, който да я легитимира. Замяната на виброизолационните детайли и подложката ме сложиха в неспособност да реализира параметрите в плана ми, заради което взех решение да се отдръпва. ”
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР