Прокуратурата е водила и прекратила наказателно производство по част от

...
Прокуратурата е водила и прекратила наказателно производство по част от
Коментари Харесай

Прокуратурата ``не е открила престъпление`` по случая ``8-те джуджета``

Прокуратурата е водила и прекратила наказателно произвеждане по част от събитията, изложени в оповестеното преди три години следствие " Осемте джуджета "  на Антикорупционен фонд България (АКФ).Това излиза наяве от определение на Софийския градски съд (СГС) от 23 февруари, заяви АКФ.



Разследването " Осемте джуджета " разкри съответни данни за това по какъв начин в България се реализира непозволено въздействие за споразумяване на юридически спорове и се вършат опити за завладяване на бизнес посредством присъединяване на правоохранителните органи.

АКФ разкри намесата на група към някогашния началник на Столичното разследване Петьо Петров, прочут като " Еврото ", в разногласието на притежателите на производителите на асансьори ''Изамет " - татко и наследник Илия и Явор Златанови. След като в началото предлага услугите си на Илия Златанов за споразумяване на спора посредством потребление на въздействието на Петров в правоохранителните органи, след това групата към него подхваща дейности по завземане на бизнеса на спорещите страни, стана ясно от следствието на АКФ преди три години.

" Прокуратурата в никакъв случай не е обявявала каквито и да било проверяващи дейности по събитията, изложени във видеопоредицата и правните разбори от АКФ, а единствено предварителна инспекция с незнаен краен резултат. Напротив, в свои медийни изяви и основният прокурор Иван Гешев, и ръководителката на към този момент закритата Специализирана прокуратура Валентина Маджарова обществено неглижираха проблема " Осемте джуджета ", сигнализират от АКФ.

От Антикорупционния фонд показват, че от определението на Софийски градски съд излиза наяве, че въпреки и с голямо забавяне, някакво публично следствие въпреки всичко е било стартирано, като то е засягало една доста дребна част от изнесените от АКФ условия.

С разпореждане на Софийска районна прокуратура (СРП) от 25.02.2022 година е формирано досъдебно произвеждане за изнудване посредством опасност с ликвидиране по отношение на Илия Златанов, осъществено на 8 април 2020 година в София. Това съответствува с описа на Златанов пред АКФ за съответна негова среща през април 2020 година с тогавашната брачна половинка на Петров - Любена Петрова, една от предложените му от Петров адвокатки – Десислава Коцева, и притежателя на фирмата  " Делта гард "  Димитър Спасов – Митко Каратиста.

За тази среща Златанов твърди, че му било казано, че всичко, което е негово, е към този момент тяхно и би трябвало да бъде признателен, че е жив, като репликите били съпроводени с проявление на револвер. Изискали от него да отидат при нотариус, където още веднъж да подпишат всички документи за прекачване на собствеността на Златанов върху частта от групата сдружения " Изамет ". Почувствал се застрашен за живота си, Илия Златанов напуснал страната на 12 април 2020 година Осем месеца след началото на следствието, на 24 октомври 2022 година, СРП приключва досъдебното произвеждане с претекст " липса на задоволително доказателства за осъществено закононарушение. "

Това разпореждане е анулирано от арбитър от Софийския областен съд (СРС), защото съдът не се съгласява с извода на прокурора, че въпреки и да е осъществено всичко належащо за определяне на съответстващите по случая обстоятелства, няма задоволително доказателства за закононарушение. След митинг на прокурора при СРП против това решение, Софийски градски съд удостоверява анулацията на постановлението за преустановяване и връща делото на прокурора за продължение на следствието.

От изложеното в правосъдния акт на Софийски градски съд, който само дава някаква обществено налична информация по случая, излиза наяве, че разследването на СРП е било фокусирано единствено върху описаната среща на 8 април 2020 г. Поради спорните показания на другите участници в нея, прокурорът е счел за невероятно да откри по безапелационен метод случилото се в реалност. На противоположното мнение обаче са съдиите от СРС и Софийски градски съд, съгласно които е било допустимо и събиране на контролни доказателства за инспекция на другите версии за кредитиране на една от тях, което не е сторено от ръководещия следствието прокурор.

" Единствената обществено налична информация по проблема до момента демонстрира недвусмислено, че у институциите изцяло липсва воля за разплитане на случая " Осемте джуджета “, съобщи шефът на АКФ Бойко Станкушев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР