Прокуратурата е осъдена да плати над 20 000 лева на

...
Прокуратурата е осъдена да плати над 20 000 лева на
Коментари Харесай

Свиленски осъди прокуратурата за морални вреди

Прокуратурата е наказана да заплати над 20 000 лв. на депутата от Българска социалистическа партия Георги Свиленски. Той е предявил в Софийския градски съд (СГС) иск за 100 000 лв. против държавното обвиняване, откакто беше съден и оневинен по едно от делата от дългогодишната правосъдна сага към „ Софийски парцели “, където е бил член на Съвета на шефовете, заяви правният уебсайт " Лекс ".

Съдия Вергиния Мичева от Софийски градски съд осъжда прокуратурата да му заплати 15 000 лв. за морални вреди от противозаконното обвиняване, като приема, че наказателното дело не е предизвикало на Свиленски по-големи от естествените за всеки обвиняем терзания. Държавното обвиняване обаче би трябвало да заплати на депутата и близо 4500 лв. за имуществени вреди, и над 1300 лв. за разходи.

Делото, по което Свиленски беше обвиняем, стартира през 2010 година и продължи близо 7 години. Той беше упрекнат в занемареност с още 12 души от управлението на „ Софийски парцели “, в това число и някогашния шеф на сдружението Тошко Добрев. Ставаше дума за продажба на 4 общински парцела на цени, които съгласно обвиняването са по-ниски от пазарните и от това са настъпили вреди за близо 2 млн. лв.. Делото се запомни с това, че до оправдаването на всички подсъдими единствено на първа инстанция се стигна откакто беше гледано от трима съдии.

Първоначално беше разпределено на някогашната шефка на Софийски градски съд Владимира Янева, която обаче през 2011 година се води поради съмнения за спор на ползи, защото е купувала парцели от сдружението като прокурист на татко си. След това делото пое арбитър Мими Петрова, само че тя пък беше уволнена преди да го завърши, а оправдателните присъди прочете арбитър Ани Захариева в края на 2016 година Малко по-късно те влязоха в действие, откакто прокуратурата не ги стачкува.

В желае си Свиленски е показал копия от изявления за отразяването на процеса против него, с цел да потвърди, че е бил накърнен престижът му. Показания е дал негов съпартиец, който споделя, че Свиленски се е тормозил да върви на събития на Българска социалистическа партия, тъй като хората „ шушукали “.

През 2015 година бил номиниран за кмет на София, само че се отказал поради делото. Не се изказвал и в Народното събрание, с цел да не бъде нападнат с това, че е обвиняем. Притеснявал се за детето си, лимитирал пътуванията в чужбина, с цел да няма проблеми на границата, оплаквал се и от това, че не можел да ловува, тъй като му лишили пушката. Свидетелят твърди, че депутатът се тормозил и за кандидат-президентската акция на Румен Радев, защото брачната половинка на сегашния държавен глава Десислава Радева преди е била омъжена за Свиленски, написа dir.bg.

В решението си съдът показва, че депутатът не е осъждан, а против него през 2004 година е имало единствено прокурорска кореспонденция за документна машинация в Шумен, която е била прекъсната през 2008 година Съдия Мичева отбелязва, че процесът против Свиленски е траял близо 7 години и му е било повдигнато тежко обвиняване, за което законът планува от 3 до 12 години затвор. Съдът се съгласява и с недоволството му, че делото е траяло безразсъдно дълго, като той е станал причина за забавянето му само когато е бил определен за народен представител през 2013 година, само че по-късно се е отказал от имунитета си.

Съдът написа, че по-голямо закъснение на процеса е било породено от промените на съдиите, въпреки че и делото е било с доста подсъдими и бранители, и разумно е протичало по-мудно.

„ Наказателните каузи изискват по-голяма бързина, защото те засягат директно подсъдимите, в съответния случай репутацията на ищеца. Държавата е била длъжна, в обстановка на дисциплинарно наказване на арбитър, да провежда правосъдната система по метод като планува механизъм, при който да не се постанова наказателни каузи да се разпределят за ново разглеждане, с цел да подсигурява задължението на съда да прегледа делото в рационален период “, се споделя в решението.

Съдът обаче дефинира като голословно изказванието на Свиленски, че поради изявленията в медиите е била ощетена професионалната му кариера и не е станал кмет на София. Съдия Мичева написа, че от 2013 година насам той постоянно е избиран за народен представител и показва, че това е по-високо платена служба на по-висока и публично значима професионална позиция.

В решението се споделя още, че безспорно процесът се е отразил на персоналния живот и фамилията на депутата, само че в това време, поради публичните му позиции, той е имал опция да дава изявленията и да опровергава изнесените за него изказвания. Колкото до недоволството му, че е лимитирал и пътуванията си в чужбина, съдът показва, че няма такива доказателства, тъй като не му е налагана възбрана за пътешестване.

„ Отделно от това липсват доказателства ищецът да е страдал от това, че не може да върви на лов и да обстрелва животни “, стимулира се още съдът, с цел да реши, че справедливото обезщетение за неимуществените вреди от противозаконното обвиняване е 15 000 лв..

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР