Прокуратурата е образувала досъдебни производства по два случая на граждани,

...
Прокуратурата е образувала досъдебни производства по два случая на граждани,
Коментари Харесай

Прокуратурата подхвана двойното гласуване с чужда лична карта

Прокуратурата е образувала досъдебни производства по два случая на жители, които са упражнили правото си на избор на миналите избори за президент с непозната персонална карта. Това оповестиха за " Сега " от Министерство на вътрешните работи.

Първото дело се води от териториалното отделение на държавното обвинение в Нова Загора. Разследван е Георги Георгиев от село Коньово, който влезе в новините с това, че на балотажа гласоподава два пъти - един път със своята персонална карта, а след това и с тази на брачната половинка си. От пресцентъра на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Сливен прецизираха пред " Сега ", че мъжът и всички членове на секционната изборна комисия, в която е дал своя вот, са разпитани пред арбитър.

Георгиев, известен в сливенското село с прякора си Бау-бау, тъй като се занимавал с кучета, е необразован и живее оскъдно. Пред родственици мъжът разказал, че е натопен. По думите му кметът го рекетирал да гласоподава от името на жена си. От секционната изборна комисия пък се оправдаха, че не са го познали след първото му гласоподаване, защото е бил с маска. " Как ще се объркат? Глупости...Бил с маска? Ами и аз ще си сложа маска, не можеш ли да ме познаеш? ", споделя Гено Стоилов, братовчед на мъжа, пред bTV.

„ Не се е обърнало внимание сега, в който влиза. Оставя персоналната карта, дамата, която ревизира по лист, не обърнала внимание, той към този момент влезнал и дал своя вот. Аз персонално сега не съм участвал и не съм осведомен на 100% по какъв начин тъкмо са се случили нещата “, съобщи пред БНР ръководителят на изборната комисия в село Коньово Герган Дангов. По негови думи брачната половинка на нарушителя е с къса коса, което също спомогнало за недоразумението.

Другият случай на гласоподаване с непозната персонална карта, което прокуратурата проверява, е от Каолиново. Става дума за упражнено право на избор при преносима секция, в която е трябло да пусне гласа си 86-годишна жена. Вместо това с персоналната ѝ карта е гласувала неин родственик - 56-годишна жена. От ОДМВР-Шумен оповестиха пред " Сега ", че е формирано досъдебно произвеждане и се чака решение на наблюдаващия прокурор дали е сбъднат състав на закононарушение.

От началото на предизборната акция досега образувани общо 167 преписки и 30 досъдебни производства по отношение на нарушавания на политическите права на жителите в провелите се в два тура избори за президент и вицепрезидент. Това сочат информации на прокуратурите от страната, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиниение. Най-много се делата в апелативния регион на Пловдив - 15 броя, след това е Варна с 9, в София са 3, а в Бургас 2. Във Велико Търново има единствено 1 дело. 

" С оглед липса на събрани от органите на Министерство на вътрешните работи данни за осъществени закононарушения са постановени 145 отхвърли за формиране на досъдебни
производства по отношение на вота за президент и вицепрезидент ", споделят още от прокуратурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР