Прокуратурата е неутрализирала организирана престъпна група за купуване на гласове,

...
Прокуратурата е неутрализирала организирана престъпна група за купуване на гласове,
Коментари Харесай

Прокуратурата: Човек от чужбина е плащал на група за купуване на гласове

Прокуратурата е обезвредила проведена незаконна група за пазаруване на гласове, която е финансирана от лице, пребиваващо в страна отвън Европейския съюз. Това стана ясно на брифинг с присъединяване на говорителя на основния прокурор Сийка Милева, ръководителя на Софийската градска прокуратурата Илиана Кирилова, както и нейния говорител Антоанета Панчева. Въпреки че прокурорите се бяха подготвили с презентация, те изрично отхвърлиха да дават отговор на уточняващи въпроси на жуналистите.

„ Групата е употребила цялостната палитра от схемите за изборна търговия. По делото са събрани огромен размер от доказателства. Участниците са привлечени в качеството на обвинени, като всички без един са с ограничения за неотклонение " Задържане под стража ". По делото е съдействал очевидец, който е получил отбрана от Бюрото за отбрана към основния прокурор ", изясни първоначално Милева.

Първоначално делото е формирано в Пловдив, само че е трансферирано в прокуратурата в София, защото е разследван кандидат за народен представител, който към оня миг е имал имунитет. Групата е работила от 6 февруари до датата за осъществяване на изборите - 4 април, на територията на цялата страна. Структурата ѝ е била пирамидална. Организаторът е притежател на 4 търговски сдружения, с които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия. Същият е поддържал непрекъсната връзка с неофициален водач на партия. Предварително са били закупени мобилни телефони и SIM карти за реализиране на връзката в групата. Организаторът е провеждал тайни срещи в София, Карлово, Петрич, Пловдив и други градове.

Участниците са били трима - претендент за депутат, бивш претендент за евродепутат и сегашен общински консултант, както и лице със мощно въздействие в избрани квартали с преобладаващо ромско население " Финансирането на групата се осъществявало от лице, което обитава на територията на страна извън Европейски Съюз. Паричните средства от тази страна са били изпращани в Турция, откъдето са превозени с мулета до България ", изясни прокурор Панчева.

Купуването на гласове ставало по няколко разнообразни метода. В някои обитаеми места сумата за глас е била 80 лв., а на други – 35, уточни Сийка Милева. Гласоподавателят пускал в урната попълнена бюлетина, а празната, която вземал от секционната избирателна комисия, предавал на покровителя, който попълвал и предавал на идващия гласоподавател.

" Работило се и по така наречен корпоративна скица. Групата издирвала и установявала връзка със притежатели и шефове на търговски сдружения, на които обещавали пари, с цел да уговорят своите чиновници да гласоподават за посочената политическа партия. Налични са доказатеслва, че притежател на цех за перилни препарати се е срещал с член на групата. На него му била обещана парична сума, както и подпомагане при кандидатстване по европрограми. Налице са и доказателства, че ръководителят на групата е финансирал издаване на документи за идентичност на служащи на този цех с заричане те да гласоподават ", описа още Милева.

Другата скица за пазаруване на гласове минавала през покровителите. На всеки покровител се плащали в допълнение 100 лева с ангажимента да води до урните най-малко трима гласоподаватели.

КАНДИДАТ-ДЕПУТАТИ С ОБВИНЕНИЯ

Ръководителят на СГП Илиана Кирилова даде обобщаваща информация за разследваните закононарушения против политическите права на жителите. В момента се водят четири такива дела, по които са разследвани общо петима души лица, които са били претенденти за народни представители. Двама от тях са арестувани за 72 часа, един е с подписка, а останалите са арестувани под стража.

От прокуратурата прецизираха, че има и други досъдебни производства за пазаруване на гласове, които са в друг стадий на следствие. " Анализът сочи прочут спад на записаните закононарушения против политическите права на жителите. Този спад се дължи на подхванатите превантивни ограничения ", похвали се Сийка Милева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР