Производството на царевица в Мексико се изчислява на около 28,5

...
Производството на царевица в Мексико се изчислява на около 28,5
Коментари Харесай

Мексико прогнозира увеличение на производството на царевица през 2023 г

Производството на царевица в Мексико се пресмята на към 28,5 милиона метрични тона тази година, като латиноамериканската страна пази проекта си за ограничение на използването на генетично модифицирана царевица, заяви Ройтерс, базирайки се на мексиканското земеделско министерство.

Добивът, който се образува както от бяла, по този начин и от жълта царевица, бележи растеж от повече от 2 милиона метрични тона, се споделя в изказване на министерството, съобщи Българска телеграфна агенция.

Бялата царевица, която се употребява за съществена храна в страната, се чака да стигне годишна продукция от 24,9 милиона метрични тона, до момента в който производството на жълта царевица може да доближи 3,61 милиона метрични тона, съгласно публични данни.

Правителството приписва нарастването на програмата си за безвъзмездни торове за дребните фермери.

В момента Мексико е забъркано в спор с комерсиалните си сътрудници Съединени американски щати и Канада по отношение на политиките си за ограничение на използването на генетично модифицирана (ГМ) царевица.

Мексико внася царевица от Съединени американски щати на стойност към 5 милиарда $ годишно, по-голямата част от която е ГМ жълта царевица. Тя нормално се употребява за храна на добитъка.

Правителствен декрет обаче приканва за постепенна подмяна на ГМ царевица и възбрана за потреблението ѝ в тортили или тесто.

Съединени американски щати и Канада желаеха съвещания за споразумяване на комерсиалните разногласия с Мексико според Споразумението САЩ-Мексико-Канада, с аргумента, че проектът на Мексико не се основава на научни причини.

Мексико съобщи, че ще противодейства на рецензиите и че възбраната няма да засегне търговията със Съединените щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР