Производството на модерни полупроводници ще започне до 2027 г.Възможност като

...
Производството на модерни полупроводници ще започне до 2027 г.Възможност като
Коментари Харесай

Японската Rapidus полага основите на завод за 2-нм чипове

Производството на съвременни полупроводници ще стартира до 2027 година

„ Възможност като тази идва един път на хиляда години “, споделя Ацуйоши Коике за построяването на съвременно произвеждане на полупроводници в Япония (снимка: Rapidus)

На остров Хокайдо в Япония се състоя тържествена гала по полагане на основите на завода на младата компания Rapidus, която до 2027 година ще стартира произвеждане на 2-нанометрови чипове по поръчка на трети страни. Rapidus към този момент е наела над 200 експерти за своя план.

Rapidus беше учредена единствено преди година от консорциум от японски компании като Sony, NTT, NEC и други, които може да се окажат и бъдещи клиенти на предприятието. Според президента на компанията Ацуйоши Коике, представен от Блумбърг, „ опция като тази идва един път на хиляда години, в никакъв случай няма да има друга такава опция “, имайки поради построяването на съвременно произвеждане на полупроводници в Япония.
още по темата
До декември 2024 година Rapidus има намерение да конфигурира софтуерно съоръжение в цеховете на строящото се дружество и да стартира пробно произвеждане на 2-нм чипове. Серийното произвеждане ще стартира в границите на четири години. Такава цел, съгласно представители на компанията, въпреки и плашеща като период, е изцяло постижима с поддръжката на задгранични сътрудници и локални снабдители на съоръжение.

Основният “технологичен донор ” на Rapidus ще бъде американската IBM. На церемонията по първата копка на новото оборудване участваха холандският снабдител на литографски скенери ASML и американският производител на литографско съоръжение Lam Research. Общо събитието беше посетено от към 130 души.

Японският министър на стопанската система Ясутоши Нишимура съобщи, че технологията е „ ключът “ към интернационалната конкурентоспособност на страната и даде обещание да поддържа Rapidus с финансиране. Правителството на страната към този момент е отпуснало към 2,3 милиарда $ на компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР