Производителят на торбички и опаковки Екстрапак започва изграждането на четвърти

...
Производителят на торбички и опаковки Екстрапак започва изграждането на четвърти
Коментари Харесай

Българска компания вдига завод за 12 милиона лева във Велико Търново

Производителят на торбички и опаковки " Екстрапак " стартира построяването на четвърти цех край Велико Търново. В новото дружество ще бъде концентрирано производството на хартиени чанти, които сега се вършат в другите заводи, а актуалният потенциал ще се усили двойно. Проектът е на стойност над 12 милиона лв. и е част от по-голям капиталов проект за общо 25 милиона лв., оповестява " Капитал ".

Новата фабрика ще бъде ситуирана покрай съществуващите фабрики 2 и 3 на компанията край село Леденик, като се чака строителните документи да са дефинитивно подготвени до 1-2 седмици, споделя пред " Капитал " шефът и съсобственик на " Екстрапак " Милен Георгиев. През предходната година компанията е купила 46 дка земя там за малко повече от 400 000 лв.. Зaвoдът тpябвa дa e нaпълнo изгpaдeн oщe дo ĸpaя нa тaзи гoдинa и ще разкрие нови 80 работни места.

Във фабриката ще бъде трансферирано цялото произвеждане на хартиени чанти, а също така потенциалът ще се удвои. " В момента процесът ни е разграничен – на едно място вършим печата, на друго вършим конфекционирането на крайното произведение. Това основава стеснение и усилва логистичните ни разноски ", изяснява Георгиев.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Германската компания Allergo Healthcare ще отвори най-големи...

Предприятието с повърхност от 7000 кв. метра щe paбoти пpи нeпpeĸъcнaт пpoизвoдcтвeн циĸъл и ще бъде oбopyдвaно с 15 нoви мaшини, в това число тaĸивa зa пeчaт, зa фopмaтиpaнe нa xapтиятa и зa ĸoнфeĸциoниpaнe нa ĸpaйнитe издeлия.

С изнасянето на хартиените чанти в нова постройка ще бъде увеличено и другото произвеждане. " В Завод 1 ще разтеглим производството на първокласни чанти, а във фабриката за флексопечат ще останат единствено полимерните опаковки, до момента в който печатът на хартиените ще бъде в новата постройка ", прецизира мениджърът.

Проектът се финансира със лични средства на " Екстрапак " и със заем от Уникредит Булбанк. Договорът за заем е подписан в края на предходната година и е гарантиран с ипотека. Банката отпуска 10.5 млн. евро, а компанията се ангажира да взе участие с спомагателни 20%, което прави общо към 25 млн. лева В края на предходната година " Екстрапак " е нараснала капитала си от 12.3 млн. лева на 51 млн. лева със средства от неразпределената облага и други запаси, демонстрира информация в Търговския указател.

Минималната инвестиция в новия цех ще бъде 12 млн. лева и включва строителство и съоръжение. Останалите средства ще бъдат вложени в други планове – както в уголемение на някои от съществуващите производства, по този начин и в нови артикули.
Ръст на продажбите, изключително в Европа

70% от продукцията на " Екстрапак " е предопределена за експорт, а главните ѝ пазари са страните от Европейския съюз, Швейцария, Норвегия и Англия. Част от създаденото се продава и в България. По думите на Георгиев търсенето се усилва отмерено на всички места, изключително в Западна Европа, където компанията има доста клиенти в областта на облекла, мода и така нататък

След късия застой при започване на пандемията, когато локдауните в Европа затвориха комерсиалните центрове, " Екстрапак " съумя да означи растеж от 17% за цялата 2020 година По предварителни данни за 2021 година сдружението ще регистрира към 80 млн. лева доходи, което значи в допълнение нарастване от 7-8%. В компанията работят към 720 души. Освен производството в Търново, " Екстрапак " имa oфиcнa и лoгиcтичнa бaзa и в Coфия.

" Екстрапак " е благосъстоятелност на петима съдружници. Милен Георгиев е с 36% от дяловете, по 18% държат Веселин Георгиев, Ивайло Пенчев (собственикът на Уолтопия) и Николай Колев, а 10% са на Недко Христов.

Повече за активността на компанията, може да научите в това видео:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР