Производителят на батерии Монбат планира да продаде дъщерното си австрийско

...
Производителят на батерии Монбат планира да продаде дъщерното си австрийско
Коментари Харесай

"Монбат" планира да продаде австрийското си имотно дружество

Производителят на акумулатори " Монбат " възнамерява да продаде дъщерното си австрийско сдружение Monbat Immobilien дружно с парцелите му, които са на стойност над 30 млн. лева Предложението би трябвало да се гласоподава на изключително общо заседание на 21 април, излиза наяве от известие до борсата. Акционерите би трябвало да упълномощят управлението на компанията да организира договаряния с евентуални купувачи, които към този момент са показали интерес и са предложили офертни цени. Приходите от продажбата ще бъдат вложени в главния бизнес на " Монбат ".
Параметри
Австрийското Monbat Immobilien има терени и здания в град Шварценау с балансова стойност 32.1 млн. лева, а инвестицията на " Монбат " в самото сдружение е оценена на 34.2 млн. лева Засега не е ясно за какви ценови параметри ще се договаря. От " Монбат " оповестиха, че са употребявали услугите на организация за недвижими парцели, която е била наета в края на предходната година, и че към този момент са получени предложения, въз основата на които ще се водят договаряния. Според предлагането до акционерите управлението не може да одобри цена по-ниска от офертната. " Продажбата на парцела в Шварценау е целесъобразна, защото заради войната в Украйна има неустановеност към бъдещата стойност на сходни активи ", показват от " Монбат ". От там прецизират още, че в случай че договорката завърши сполучливо, тя ще обезпечи спомагателна ликвидност, която ще бъде вложена в главния бизнес.
Замяна
" Монбат " е придобила австрийското сдружение Aurora Immobilien (впоследствие преименувано на Monbat Immobilien) в интервала 2017 - 2019 година Това е станало като подмяна на инвестицията на " Монбат " в " Окта лайт ", излиза наяве от материалите за общото заседание.

Компанията държеше малко под 50% в производителя на светодиоди посредством " Октагон интернешънъл ", като останалите дялове бяха благосъстоятелност на Илия Илиев. Справка в Търговския указател демонстрира, че през 2019 година за няколко месеца на мястото на " Монбат " като сътрудник е влезнал Сержо Жеков, който по-късно е трансферирал присъединяване си на Илиев.
Реклама
" Монбат " влага в " Окта лайт " през 2010 година, като задачата беше да поддържа основаването на първия в Европа цех за мощни светодиоди. Впоследствие обаче се оказа, че са нужни доста огромни вложения, с цел да се реализира дейно произвеждане, изясняват от " Монбат ". Междувременно компанията е получила предложение да размени каузи си в " Окта лайт " против австрийското сдружение за недвижими парцели, което е било на съпоставима стойности, и в последна сметка е излязла от инвестицията си, с цел да се концентрира върху главния си бизнес.

От известието на борсата излиза наяве още, че това не е първият опит за продажба на австрийските парцели. Скоро откакто придобива сдружението, " Монбат " стартира да търси покупател благодарение на брокер. Интерес е бил проявен при започване на предходната година, само че поради коронавирус рестриктивните мерки до договорка не се е стигнало.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР