Производителите на малини първи се сблъскаха с голямото поскъпване на

...
Производителите на малини първи се сблъскаха с голямото поскъпване на
Коментари Харесай

На форума на Стандарт: Водата по-скъпа с 395%, искат таван на надценката

Производителите на малини първи се сблъскаха с огромното повишаване на водата за напояване и по тази причина първи удариха камбаната. Информирахме, че една държавна компания -  " Напоителни системи ", си разрешава да направи до 395% надценка. Това е порочна процедура ", съобщи Божидар Петков, ръководител на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, по време на форума на " Стандарт " " Да! На българската стопанска система ". 

Проблемът гръмна преди седмици, когато стана ясно, че държавното сдружение е вдигнало цените на водата за напояване сред 17 и 395% според от района. И вместо 80-120 лв., в най-засегнатите места тази година ще би трябвало да платят по 720-800 лева за поливане на декар. С искане казусът да се реши производители отидоха на среща в „ Напоителни системи ”.
-->
" Не единствено производителите на малини, само че и тези на ориз, плодове и зеленчуци, както и зърно,  употребяват вода за напояване ", сподели Петков. И уточни: " Водата при нас не е краен артикул, тя е суровина. Трябва да има граници за надценка освен на храните, само че и съставените елементи за тях ".

" В случая две министерства вършат една порочна процедура. След като цената на водата се подвига с 395%, Министерството на стопанската система направи промоция от 80 % и споделя - ето, би трябвало да завърши митингът, тъй като ние намалихме цената на  водата. А следващата година ще има ли кой да направи тази промоция? Вместо да разпоредите инспекция и да видите за какво и по какъв начин са надути цените по отношение на предходната година, вие просто направихте една промоция. Това е решение на казуса на парче. Догодина няма да има подобен угрижен и виновен министър като вас и цените ще си останат такива ", сподели Петков, като се обърна към министъра на стопанската система Никола Стоянов. Петков уточни, че от скока на водата са потърпевши най-малките производители. " Както държавното дружество за млечни артикули съумя да понижи цените, по този начин да направи и държавната компания " Напоителни системи ", прикани още той. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР