Произходът и историята на празника на влюбените са обгърнати в

...
Произходът и историята на празника на влюбените са обгърнати в
Коментари Харесай

Кой точно е св. Валентин: Един празник, забулен в пълна мистерия

Произходът и историята на празника на влюбените са обхванати в тайнственост. Но от остарели времена, още в античните гръцки, римски и раннохристиянски хроники, февруари е описван като месец на любовта.

За корените и зараждането на празника има разнообразни и даже спорни теории. Най-популярната от тях датира от времето на Римската империя по време на ръководството на Клавдий II, към 240 година пр.н.е. Тя е обвързвана с свещеник Валентин, който се противопоставил на заповедта на Клавдий, съгласно която по време на война не трябвало да се подписват бракове. Императорът вярвал, че необвързаните мъже са по-добри бойци. Епископ Валентин обаче провеждал скрито сватбени церемонии, заради което бил наказан на изгаряне на кладата.

В Рим се намира черепът на св. Валентин

В началото на 19-и век при разкопки в катакомба покрай италианската столица археолозите се натъкнали на остатъци и други реликви. Впоследствие било потвърдено, че това са мощите на св. Валентин. С течение на времето елементи от скелета на светеца били разпръснати из църкви в Ирландия, Франция, Чехия, Англия и Шотландия. Черепът, който през днешния ден целият е затрупан с цветя, останал в Рим и бил положен за поклонение в базиликата "Санта Мария ".

Св. Валентин е настойник на пчеларите и... епилептиците

Изненадващ факт, който малко хора знаят е, че св. Валентин, с изключение на покровител на влюбените и брака, е и настойник на пчеларите и... епилептиците. В католическия свят към него с молебствия се обръщат освен тези, които молят за обич, само че и тези, които отглеждат пчели или страдат от епилептични припадъци.

Има алтернатива кой е св. Валентин

Според Римокатолическата черква Св. Валентин е умрял към 270 година Църковните книги го разказват като храмов духовник, който бил изгорял на клада покрай Рим от император Клавдий II. Причината за това бил фактът, че свещеникът венчал християни. Други източници обаче сочат, че става дума за свещеник на Терни, също изгорял на клада в покрайнините на Рим. Поради неналичието на безапелационен отговор кой в действителност е св. Валентин през 1969 година Католическата черква прекратява литургичната респект към него, макар че името му остава в листата с публично приетите светци.

Св. Валентин се чества няколко пъти годишно

14 февруари не е единственият ден, в който се чества св. Валентин. Причината за това е, че общо съществуват 12 светци с това име. На 3 ноември да вземем за пример католиците почитат св. Валентин от Витербо, а на 7 януари означават деня на св. Валентин от Реция. Жените с това име пък празнуват имения си ден на 25 юли, отдаден на девицата св. Валентина, която била убита в Палестина през 308 година

В предишното го наричали празник на птиците

В предишното честването на празника на Св. Валентин се свързвало с традициите на рицарската обич. На 14 февруари на този ден се отдавала респект на птиците и на всички тези, които търсели своя сателит в живота.

Може би св. Валентин и св. Трифон са един и същи човек?

Според някои теории е прекомерно евентуално двамата светци да са една и съща персона. На същия този ден – 14 февруари (по остарял стил) или на 1 февруари, съгласно българската традиция се уважава св. Трифон – настойник на лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Интересното е, че и св. Валентин, и св.Трифон са живели съвсем едновременно, към 250-а година. И двамата са били лечители, и двамата починали като мъченици.

А ето и още забавни обстоятелства, които сигурно не знаете...

През 1537 година британският крал Хенри VII публично оповестил 14-и февруари за празника на Св. Валентин.

Лекарите през 19-и век постоянно съветвали пациентите си да ядат шоколад, с цел да успокоят страданията си по изгубената обич.

Над 35 млн. сърцевидни кутии с шоколадови бонбони се продават всяка година в деня на Св. Валентин.

За Св. Валентин в Съединени американски щати се изхарчват над 1 милиарда $ единствено за шоколад.



73% от хората, които купуват цветя на Св. Валентин, са мъже, а единствено 27% са дами.

Близо 1 милиарда картички се изпращат в целия свят всяка година за Св. Валентин. Този празник е на второ място в класацията по най-дългоочакваните празници след Коледа.

* През февруари раздаваме дарове. Искаш ли да спечелиш два парфюма? Xаресай нашата Инстаграм страница от тук!

A post shared by (@woman.bg) on Jan 30, 2020 at 3:15am PST
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР