Програмата за кибер сигурност на правителството е първа по рода

...
Програмата за кибер сигурност на правителството е първа по рода
Коментари Харесай

Япония ще хаква милиони устройства на гражданите си

Програмата за кибер сигурност на държавното управление е първа по рода си и целеустремено ще търси уязвимости в потребителските офисни и домашни устройства

Грижата за кибер сигурността предизвика необикновена акция на държавното управление в Япония (източник: CCO Public Domain)

Японското държавно управление ще се заеме да хаква милиони потребителски устройства, свързани към интернет, от идващия месец. Това е част от напъните за възстановяване на кибер сигурността, заяви NHK World-Japan.

Програмата е първата по рода си и целеустремено ще търси уязвимостите в потребителските офисни и домашни устройства. Целта е да се укрепи кибер сигурността им.

Правителството утвърди изследването в петък. То ще се извършва от Националния институт за осведомителни и информационни технологии. От средата на февруари институтът ще стартира да генерира идентификационни номера и пароли в опит да хакне към 200 милиона устройства, като да вземем за пример рутери и уеб камери.

За задачите си откривателите ще употребяват елементарни, само че рискови идентификатори и пароли, които постоянно се употребяват и от зловредния програмен продукт – като „ abcd “, „ 1234 “ или „ admin “ – с цел да се види дали устройствата са елементарно налични за хакери.

Собствениците на хакнати устройства ще бъдат осведомени, че би трябвало да подобрят защитните си ограничения. Неотдавна Институтът откри, че устройствата от вида „ интернет на нещата “ са цел на 54% от кибер офанзивите, осъществени през 2017 година

Представител на министерството на връзките помоли обществеността за поддръжка и схващане. Той се базира на нуждата от възстановяване на кибернетичната сигурност в страната в навечерието на Олимпийските игри в Токио и Параолимпийските игри идната година.

Кибер сигурността става все по-важна в подобен подтекст, защото спортните събития вкарват нови технологии за всичко – от излъчването онлайн до инспекцията на билетите.

Милиони устройства от руда на рутери и уеб камери ще бъдат подложени на хакерско тестване в Япония (източник: CCO Public Domain)

Професорът от Института по осведомителна сигурност Харумичи Юаса сподели, че е допустимо откривателите да добият „ непредумишлен достъп “ до изображения от камери и или съхранени данни. Според него, това би нарушило конституционното право на притежателите на устройствата на цялост на персоналния живот, в случай че идентичността им бъде разкрита.

Институтът обаче ще резервира в загадка всички данни, получени в изследването. Изследователите ще уведомят доставчиците на интернет услуги за уязвимите техни консуматори, без да проникват в обособени устройства, добави Юаса.

Наред с това стана ясно, че обект на проучване са не толкоз персоналните смарт телефони на хората, колкото устройства, при които е по-вероятно настройките за сигурност да са уязвими.

„ Твърде постоянно виждаме уеб камери, които към този момент са хакнати, тъй като настройките им за сигурност са прекомерно елементарни. Понякога те се озовават на обществени уеб страници, без притежателите да са наясно с това “, осведоми Йошида.

Обявеното начало на плана разбуни духовете в средите на експертите по кибер сигурност. „ Има известна логичност в този план. Устройствата от така наречен „ интернет на нещата “ са печално известни с неприятните си вградени средства за сигурност “, разясниха анализатори от Technology Review. Те обаче дефинират начинанието като мощно спорно.

„ Проектът повдига доста въпроси. Защо просто не подканят японските жители да трансформират паролите си, без да се пробват първо да ги хакнат? И какво ще направи институтът с всички данни, които събере? “, се питат анализаторите.

Съществува риск основаването на огромна база данни, идентифицираща устройства, които не са вярно обезпечени, да съставлява голямо „ пристанище “ за хакерите, притесняват се специалистите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР