Програмата на Народното събрание предвижда да бъде обсъден днес на

...
Програмата на Народното събрание предвижда да бъде обсъден днес на
Коментари Харесай

Бюджетът на второ четене в парламента, фиксират минималната заплата

Програмата на Народното събрание планува да бъде разискван през днешния ден на второ четене законопроектът за държавния бюджет за 2023 година.

Заложеният недостиг в проектобюджета на страната, препоръчан от финансовото министерство, е до 3% от брутния вътрешен артикул (БВП), без да се усилват налозите и без да се лимитират обществените заплащания. Минималната работна заплата се резервира на 780 лв..
-->
Преди два дни след 10 часа диспути Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри законопроекта за държавния бюджет на второ четене. Поради отпадналите ограничения за събираемост, Министерството на финансите не поддържа бюджета в този му тип, съобщи тогава министърът на финансите Асен Василев в края на съвещанието.

Сред признатите от бюджетната комисия оферти е заплатите в Министерство на вътрешните работи да се вдигнат с 10 на 100, в това число на някои длъжности с спомагателни 100 лв.. Предвидени са и спомагателни средства за чиновниците в ДАНС.

Одобрено беше и увеличение на възнагражденията за личния състав в системата на Министерството на финансите - за Националната организация за приходите и за Агенция " Митници ", считано от 1 август 2023 година, за което ще бъдат изразходени 25 млн. лв., както и предлагането със 75 млн. лв. да бъде повишен фонд " Работна заплата " на Министерството на защитата.

Бюджетната комисия не одобри предложенията " когато лице, което прави ресторантьорски и кетъринг услуги, не издаде фискален бон, получателят да има право да не заплати цената на доставката/продажбата ", както и за салдото на касовата наличност - да се заявява, когато надвишава предел от 10 000 лв..

На идващия ден след лидерска среща на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков сподели, че са се разбрали всички проблеми по бюджета да бъдат решени. България ще има бюджет, който в действителност ще служи на българските жители, разяснява той.

Мнозинството се консолидира към решения, свързани с приходните ограничения в бюджета, към които през вчерашния ден в комисията имаше подозрение, съобщи и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. Фирмите, за които ще се ползват ограниченията за електронно заплащане, ще са с над 100 души личен състав, а не каквато е била концепцията да са с над 50 души. Останалите ограничения ще бъдат подкрепени, посочи той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че бюджетът е политическият закон. По време на акции партиите сме обещавали разнообразни неща, само че, в случай че не се одобри бюджет, който е импортиран от финансовия министър Асен Василев, то просто държавното управление пада, разяснява той.

Вчера депутатите одобриха на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса и бюджета на държавното публично обезпечаване за актуалната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР