Програмата на френския президент Еманюел Макрон включва либерализиране на икономиката

...
Програмата на френския президент Еманюел Макрон включва либерализиране на икономиката
Коментари Харесай

И правителството на Макрон се намеси в икономиката по стар обичай

Програмата на френския президент Еманюел Макрон включва либерализиране на стопанската система и трудова промяна за улеснение на предприемачеството. Решението на държавното управление за първия идустриален проблем пред него обаче не е изключително революционно, написа Лий Томас за " Ройтерс ".

За да избави доставчика на части за коли GM&S от закриване, новото държавно управление употребява обичайния за Франция метод – композиция от огромни държавни дотации и вложения от огромни компании.

След седмици търсене на покупател за предприятието, държавният секретар към министъра на стопанската система Бенжамен Грево разгласи, че подобен е открит. Сделката обаче включва до 5 милиона евро държавни дотации, както и по 5 милиона евро от купувача и от производителите на коли " Рено " и " PSA Пежо Ситроен ".

Междувременно държавното управление не желае да наподобява нито безсилно, нито прекомерно контролиращо. " Не би трябвало страната да прави всичко, тъй като това не би било положително решение на случая ", сподели Гриво пред радио RTL. " Държавата не е длъжна и да даде всичките пари. Ролята на страната е да ангарижа всички участници в проблема, с цел да седнат те на масата за договаряния ", добави той.

Зад напъните за спасяването на компанията и нейните 277 работни места във френската провинция стои икономическият министър Бруно Ле Мер. Определяйки се като бранител на свободния пазар обаче, той изрази недоволството си от случая по време на кръгла маса на бизнес водачи предходната седмица.

" Случаят е характерен за френската система. През 70-те години в дълбоката провинция е основана компания, с цел да съживи района. Наоколо обаче липсва индустриална мрежа, и за дребната компания има единствено няколко огромни клиента. Това просто не е стабилно ", сподели той.

Поради обстоятелството, че GM&S последователно станала неконкурентоспособна, се наложило държавното управление да убеждава двата автомобилни колоса – в които страната има дялове – да продължат да вършат поръчки за милиони евро. Въпреки това се чака посредством договорката да се запазят единствено 120 работни места.

" Първоначално GM&S беше корпоративен проблем, само че към този момент се трансформира в политически. Ясно е, че новото държавно управление не желае да се занимава с корпоративен неуспех в първите седмици на мандата си ", съобщи пред " Ройтерс " промишлен специалист.

Във Франция от епохи се чака страната да оказва помощ на значими индустриални компании в неволя. Неуспешните опити на предходния президент Франсоа Оланд да предотврати затварянето на цех за стомана и на фабрика на PSA се оказаха едни от неуспехите на неговото ръководство, написа " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР