Прогнозата за по-нисък икономически растеж е много вероятна за Китай

...
Прогнозата за по-нисък икономически растеж е много вероятна за Китай
Коментари Харесай

МВФ: Забавяне в ръста на китайската икономика през 2023

Прогнозата за по-нисък стопански напредък е " доста евентуална " за Китай през тази и идната година, защото облекчаването на рестриктивните мерки на Covid-19 води до внезапно увеличение на инфекциите и краткотрайни усложнения, съобщи ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева пред Агенция Франс Прес.

Коментарите й в границите на полемика за новосъздадения фонд на МВФ идват в миг, когато втората по величина стопанска система в света се бори с възходящите случаи на ковид, защото след близо три години разхлаби противоепидемичните ограничения. Въпреки че политиката на Китай за нулеви равнища на коронавирус е засегнала стопанската система му, " облекчаването на рестриктивните мерки също ще сътвори някои компликации през идващите месеци ", сподели Георгиева.

" Но е евентуално, когато Китай преодолее това през втората половина на годината, да настъпи известно усъвършенстване в вероятностите за напредък ", сподели тя.

По-рано МВФ предизвести, че строгите ограничавания, свързани с вируса, са били изключително тежки за жителите на Китай.

През октомври фондът понижи прогнозата си за растежа на Китай до 3,2 % през тази година - най-ниската стойност от десетилетия насам - като в същото време очакваше растежът да се увеличи до 4,4 % през идната година.

Но " доста евентуално е да понижим прогнозите си за растежа на китайската стопанска система както за 2022 година, по този начин и за 2023 година ", сподели Георгиева.

Освен провокациите в Китай се чака по едно и също време закъснение на растежа и в Съединени американски щати и Европейския съюз, като прогнозите на МВФ са, че половината от Европейския съюз ще бъде в криза през идната година, сподели тя./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР