Професор Тодор Тагарев е човекът, който ще замени о.з. бр.

...
Професор Тодор Тагарев е човекът, който ще замени о.з. бр.
Коментари Харесай

Кой е Тодор Тагарев – предложението за нов министър на отбраната

Професор Тодор Тагарев е индивидът, който ще размени о.з. бр. ген. Стефан Янев на поста министър на защитата. Рокадата идва в извънредно сериозен миг, само че притегля внимание и с напрежението посред им преди няколко години към покупката на нови военни изтребители. Тогава Тагарев бе уволнен от Янев.

Кандидатурата на Тагарев бе оповестена публично от Кирил Петков, откакто по-рано през днешния ден министър председателят заяви за поисканата оставка на Янев. Смяната ще бъде гласувана на следващия ден по време на изключително съвещание на Народното събрание.

Настоящият боен министър, а преди този момент министър-председател на двете служебни държавни управления на Румен Радев през 2021 година, си навлече остри рецензии през последните дни. Първоначално той се въздържа да дефинира съветската инвазия в Украйна като война, а в неделя разгласява дълъг пост във Фейсбук, в който от своя страна разкритикува сътрудниците си в кабинета.

Петков отсече, че не може негов министър да си прави независима политика в обществените мрежи. И също по този начин, че не толерира практиката държание вид „ преклонена глава сабя не я сече “.
Но кой е Тодор Тагарев?
Професор Тагарев е боен специалист и дълготраен чиновник в българската отбранителна система. Бил е и длъжностен министър на защитата през 2013 година в състава на служебното държавно управление на Марин Райков.

По обучение той е инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 година пази дисертация във Военновъздушната инженерна академия „ Н. Е. Жуковски “ в Съюз на съветските социалистически републики, а през 1994 година – в Командно-щабния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати.

В навечерието на 21 век става теоретичен помощник в областта на киберсигурността и от 2014 година е професор точно по тази компетентност.

От 2008 година е началник на секция „ Информационни технологии в сигурността “ към Българска академия на науките и на Центъра по мениджмънт на сигурността и защитата.

От 3 май 2016 година проф. Тодор Тагарев е назначен за шеф на Института по защита, само че на 31 март 2017 година е освободен от поста от Стефан Янев, тогава длъжностен министър на защитата. Според Министерството на защитата това е поради „ замяна на тактико-техническите задачи “ на плановете за закупуване на нов вид изтребител. Тогава Тагарев бе необятно нападнат от среди, близки до левицата.

Тагарев заведе иск в опит да отбрани положителното си име.

По отношение на протичащото се в Украйна, позицията на професора е ясна – той изрично я дефинира като експанзия.

Путин приказва за прелом, само че до момента в който той е на власт 25 години и е утвърдил на практика еднолична власт, до момента в който в същото време в Украйна са се сменили петима президенти и никой не брои даже какъв брой държавни управления. Това е развой, който те харесват и правят оценка, че техният глас значи нещо, те правят оценка доста високо опцията за пътешестване в Европа, опцията за контакти със страни, които са добре ситуирани и ги преглежда като равноправни “, разяснява той пред bTV през вчерашния ден.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР