Професор Доктор Георги Лозанов е един от онези български учени,

...
Професор Доктор Георги Лозанов е един от онези български учени,
Коментари Харесай

Седемте закона на Сугестопедията | Наука за всестранните резерви на личността

Професор Доктор Георги Лозанов е един от тези български учени, за които може би не сте и чували, само че чиито труд е приет по целия свят. За да сме по-точни, той е основател на науката сугестология и нейното педагогическо приложение – сугестопедия. Сугестопедията е комбиниране от педагогика и логика на психиката. Това e истинска система за ефикасно асимилиране на познания:
– по положителен и импровизиран метод
– без стрес, напрежение или отмалялост
– чрез умствена релаксация и ненапрегната централизация
– с помощта на изкуството

През 1978г. методиката на Проф. Лозанов е следена публично от 25-членна интернационална комисия на ЮНЕСКО и оповестена за най – добра и предложена за използване по всички предмети в учебно заведение във всички страни. В резултат, в интервала 1980 – 1989 година той е подложен под домакински арест до политическите промени в страната.

Седемте закона на Сугестопедията | Резервопедия

Любов

Не сантиментална обич, а обич към човешкото създание. При условия на позитивни страсти, креативната интелектуална активност и глобализираният образователен развой се отличават с липса на отмалялост. Принципът на наслада и концентративно успокоение се ползва посредством система от игри и смях, посредством нагледните материали, които са не толкоз илюстративни, колкото стимулиращи по темперамент, както и посредством цялостната организация на образователния развой.

Свобода

Свободата на учащия се да избира самичък по какъв начин да схване знанията. Свободата дава опция на учещия се да се вслуша във вътрешния си глас и да избере своя личен път към запасите на душeвността в другите моменти на процеса на образование. Свободата не се диктува от учителя, тя е непринудено възприятие у учещия се.

Убедеността на преподавателя, че нещо неизмеримо се случва

Нагласата на учителя, че се случва нещо неизмеримо и вярата му в изключителните качества на учащите резонират в тях и водят до отключване на аварийния им капацитет.

Състоянието на убеденост, че нещо неизмеримо се случва, води до положение на ентусиазъм у учителя. Очакванията на учителя се отнасят както към неговите/нейните лични качества да задейства запасите на учащите, по този начин и към качествата на курсистите да учат на аварийно равнище. Тези упования се усещат от курсистите посредством периферните перцепции и подсъзнателните сигнали, които се излъчват от гласа, изражението на лицето и цялото не словесно държание на учителя. Поради достоверността на тези сигнали и невъзможността те да бъдат изиграни от учителя, учащите ги възприемат без съмнение. Това автоматизирано води до откриване на запасите.

Многократно повишен образователен материал

Материалът при работа посредством Сугестопедия е наложително неколкократно повишен по отношение на този, употребен в обичайните методики. Методиката има психотерапевтичен, психопрофилактичен, психохигиенен и образователен резултат.

Принципът: Цяло – Част, Част – Цяло; Частта посредством Цялото

Езикът е едно цяло. Той не е нито единствено граматика, нито единствено лексика. Както нашият мозък възприема заобикалящия свят в неговата целокупност, а не като цялост от обособени субекти, по този начин той възприема и езика като съразмерен жив организъм. Ето за какво, неговите детайли се учат постоянно в подтекста на цялото, в смислова взаимовръзка между тях, а не като обособени граматически или лексикални единици. Всяко цяло е част от по-голямо цяло. Буквата е част от думата, думата – част от изречението, изречението – част от текста и всички дружно сформират смисъла, който човешкото създание възприема сложно.

Златната Пропорция

В Сугестопедията златната съразмерност е преди всичко при установяване на времетраенето и съотношението на обособените съставни елементи, което в допълнение подкрепя процеса на откриване на запасите на учащите се. Съществува цяла просвета за Златното сечение, или Златната съразмерност, която се дефинира цифрата 1,618… за коефициент на хамоничност.

Приложение на Класическото Изкуство и Естетиката

Класическото изкуство и естетиката се употребяват в сугестопедията като изключително ефикасни посредници на неманипулативната отзивчива сугестия заради тяхната дарба да излъчват безчет неспецифични тласъци, които подхранват изобилието от периферни перцепции, незабелижими за съзнанието. Сугестопедичното изкуство основава условия за положения на оптимална психорелаксация и естетика, които оказват помощ да се сътвори положение на непринудено нараснала схватливост и да се подтиква способността да се разкрият психологичните запаси в приятна атмосфера. То оказва помощ да се доближи до положение на ентусиазъм и да се отклони вниманието от „ болното място ”, където има боязън, обвързван с ученето. Класическото изкуство се вкарва посредством особено подбрани творби на класическата музика, песни и арии, литературни творби, репродукции на шедьоври на изобразителното изкуство и така нататък

Източници: dr-lozanov.com, suggestopediabg.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР