Професор Андреа Кречман, експерт в сферата на културната социология в

...
Професор Андреа Кречман, експерт в сферата на културната социология в
Коментари Харесай

Франция: Защо полицията е склонна да използва насилие

Професор Андреа Кречман, специалист в областта на културната социология в университета в Люнебург изяснява пред Дъждовни води за какво френската полиция кардинално е доста по-склонна да употребява насилиесрещу стачкуващите, в сравнение с немската.

" Във френските покрайнини служителите на реда влизат в ролята на един тип пожарникари. По тези места избрани същностни проблеми по този начин и не са намерили решение - те са в по-скоро в социално-политическата сфера ", изяснява Кречман. По думите ѝ оттам нататък стои въпросът дали има потребност от мощна полиция или по-скоро би трябвало да се употребяват социално-политически средства за регулация. " Именно посредством тези средства могат да се покачат възможностите на популацията в публичен и в политически проект, което на собствен ред би могло да успокои ситуацията и връзките сред жителите и полицията ", споделя пред Дъждовни води професор Андреа Кречман.

Влиянието на образованието на служителите на реда

Тя добавя, че френските служители на реда упражняват интензивно, с цел да са задоволително добре готови за всички типове сюжети - когато става дума да вземем за пример за протести в предградията. Експертката изяснява, че упованията постоянно са за най-лошия сюжет - с цел да може да се реагира най-ефективно. Но - в случай че упованията постоянно са такива, се получава по този начин, че даже въобще да не се случва най-лошото, се допуска, че то може да се случи. Професор Кречман споделя, че френските служители на реда са постоянно в подготвеност, тъй като им се споделя: " Внимавайте, тъй като обстановка, която сега наподобява спокойна и безобидна, в идващия миг може внезапно да се утежни и даже да се окаже съдбовна ". Това важи в най-голяма степен за предградията.

При последния случай се вижда, че служителят на реда е стрелял, въпреки да не е съществувала никаква заплаха - жертвата не е била въоръжена. Единственото провинение на убития юноша е, че не е носел шофьорската си брошура. Какво е обяснението? Професор Кречман разяснява причините на служителя на реда, който споделя, че се почувствал застрашен. " Ако се огледа обективно на обстановката, излиза наяве, че не е имало никаква опасност. Но пък можем да си представим, че служителят на реда фактически се е почувствал заплашен, тъй като по време на тренировките са го подготвяли точно за такива случаи - че всяка безобидна ситуация потенциално може да се окаже рискова. "

Подготовка за връзка в комплицирани обстановки

Професор Кречман показва пред Дъждовни води, че в Германия се стига до най-различни обстановки, само че полицейските тренировки минават по напълно различен метод. " При тях подготовката не е ориентирана към вероятния най-лош сюжет. Естествено се тренира и за такива случаи, само че освен - акцентът е подложен върху отзивчивите аспекти - т.е. да се види по какъв начин може да се приказва с жителите по този начин, че обстановката да не ескалира, или пък как точно да се приказва с някого във към този момент ескалирала обстановка с задачата тя да бъде успокоена. "

Експертката е безапелационна, че това играе роля и точно с помощта на тези въпроси държанието на полицията в Германия е по-различно от това, което се следи във Франция. От френската жандармерия например декларират, че въобще нямат потенциал да провеждат тренировки, свързани с отзивчивите аспекти - по тази причина натъртват единствено на подготвеност за най-лошите сюжети.

И още нещо - във Франция се счита, че работата на полицията е прекомерно лесна в случаите, в които липсва принуждение или в някоя обстановка, в която всичко е умерено - това е нещо, което няма за какво да се тренира. Професор Кречман обаче акцентира: " Мисля, че точно въпросът по какъв начин една спокойна обстановка може да остане такава, е главният въпрос за постигането на качество в работата на полицията ".

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Деца за Франция: откраднатите деца от Реюнион

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР